Koronavírus-oltása után meghalt egy 79 éves szlovákiai férfi

2021. január 26. – 20:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákiában meghalt egy idős férfi, miután beoltották a koronavírus elleni vakcinával, de már meglévő betegségei voltak az elsődleges halálokok, írta az MTI.

A 79 éves férfi több krónikus megbetegedésben is szenvedett, és a boncolás során azt állapították meg, hogy ezek voltak a halálának elsődleges okai, ugyanakkor az oltás nemkívánatos mellékhatásaiként fellépő láz és elgyengülés is hozzájárult a halálához – írta a szlovák TASR hírügynökség az Állami Gyógyszerfelügyeleti Intézet (SÚKL) tájékoztatására hivatkozva.

Az intézet az oltás és az elhalálozás közti okozati összefüggést lehetségesnek minősítette, ami közepes valószínűséget jelez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a hasonló esetek jellemzésére felállított 5 fokozatú skálán.


A szlovák intézet eddig 353 olyan esetet regisztrált, amelyeknél fennáll a gyanú, hogy a koronavírus elleni oltás nemkívánatos mellékhatásairól van szó, ezek közül 24-et minősítettek súlyosnak.

A Pfizer-BioNTech-vakcina lehetséges mellékhatásairól ebben a cikkünkben írtunk bővebben >>>

A SÚKL szóvivője azt mondta, hogy a több krónikus betegséggel küzdő időseknél egyénileg kell megítélni, szükség van-e oltásra.

Szlovákiában összesen több mint 102 ezer embert oltottak be, közülük hétfőn közel hatezret. Szlovákiában egyelőre csak a Pfizer-BioNTech vakcináját használják.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma néhány napja csökkenő tendenciát mutat az országban, a haláleseteké viszont nem. Marek Krajcí egészségügyi miniszter szerint Szlovákiában fokozatosan javul a járványhelyzet, és már túl vannak a második hullám csúcspontján. Jelenleg 3263 fertőzöttet kezelnek kórházban, és eddig 4260 halálesetről tudnak.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom