Müller Cecília: Mutánsok nehezítik a járványhelyzet értékelését

2021. január 26. – 11:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Világszerte százmillió fertőzést regisztráltak, a halottak száma kétmillió felett a járvány megjelenése óta – kezdte az operatív törzs sajtótájékoztatóját Müller Cecília. A magas számok ellenére azonban az országos tisztifőorvos szerint ígéretes, hogy az aktív fertőzöttek száma sokfelé, így Magyarországon is csökken.

A keddi hivatalos adatok szerint az elmúlt napon 459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 360 877 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 89 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 113 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 244 681 fő, az aktív fertőzöttek száma 104 083 főre csökkent. 3815 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen – közölte a járványügyi adatokról tájékoztató kormányzati honlap kedden. Előző nap 56 halálos áldozatról és 844 új fertőzöttről számoltak be.

Ha van vakcina, van oltás

Az oltás a vakcina érkezésének függvényében zajlik. Eddig 165 ezer ember oltására elgendő vakcina érkezett Magyarországra: öt Pfizer/BioNTech és egy Moderna-szállítmány. Hétfőn 11115, kedden 25155 ezer ember beoltására elegendő Pfizer-Vakcina érkezett – közölte az országos tisztifőorvos. Vasárnap 9 ezer fő beoltására elegnedő adag érkezik a Modernától.

Adatai szerint az első oltást 149676 ember kapta meg, a másodikat 12639. A második oltás után 7-10 nappal alakulhat ki a teljes védettség.

Az óvintézkedések azonban egyelőre nem enyhíthetők, miután az oltottak száma még alacsony

– mondta Müller.

Az országos tisztifőorvos ismét felszólította az egészségügyi dolgozókat, hogy aki eddig nem tette meg, jelentkezzen az oltásra.

1600 idősotthon működik Magyarországon és további 300 egyéb bentlakásos otthon. Az oltást az utóbbi típusú intézményekben is biztosítani tervezi a kormány. Az idősotthonokra szánt mennyiség azonban eddig csak arra volt elég, hogy 80 intézményben kezdjék meg az oltást – közölte Müller Cecília.

Oltási tervben az idősek vannak elöl, hiszen koruknál fogva magas kockázatot jelent számukra a koronavírus.

Mutánsok miatt van bizonytalanság

Müller elismerte, sokan térnének már vissza megszokott életritmusukhoz, de ehhez idő kell.

„Hosszú ideje küzdünk a járvánnyal, de azt kell mondjam, hogy a tömeges oltás hoz minket olyan kedvező járványügyi helyzetbe, hogy a bolt, egyéb szolgáltatások nyitását szélesebb körben el tudjuk kezdeni. Mindenki erre törekszik, hogy ez megtörténhessen, de látni kell, hogy a kedvező járványügyi adatok mellett a fenyegetettség nem múlt el.”

„Fedezik fel a különböző mutánsokat, amelyek jelenléte bizonytalanná teszi a járványhelyzet értékelését. A brit mutánsra megfelelőek a védőoltások, amelyeket alkalmazunk, de a brazil és afrikai mutánsra vonatkozóan ilyen adataink még nincsenek”

– közölte az országos tisztifőorvos.

Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolója szerint az elmúlt napon 153 ember ellen volt rendőri intézkedés a maszkviselési szabályok megszegése miatt. A szabályozás életbe léptetése óta erre összesen 21521 esetben került sor.

A kijárási és gyülekezési tilalom megsértése miatt 356 esetben intézkedtek a rendőrök. A szabályozás bevezetése óta ilyen ügyben 29859 rendőri intézkedés volt összesen.

A sajtótól beküldött kérdések közül ezúttal egyet sem olvastak fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!