Szlávik: Nem szabad fanyalogni azért, mert az oltóanyag keletről származik

2021. január 25. – 10:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyanolyan elv alapján működik az orosz Szputnyik V vakcina, mint az AstraZeneca oltóanyaga – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, írja az Infostart.

Vagyis mindkét vakcinában ártalmatlan, úgynevezett adenovírusokat használnak arra, hogy a szervezet megtanulja felismerni a koronavírust, és mindkét vakcina esetében, az információt vivő vírusok egyszerűen eltűnnek a szervezetből.

„Nem szabad fanyalogni azért egy oltóanyag kapcsán, mert az esetleg keletről származik, a tudományos tényeket kell figyelembe venni”

– mondta a főorvos.

Hozzátette, az orosz vakcinát mínusz 20 fokon kell tárolni, ami kényelmesebb, mint a Pfizer vakcinájának mínusz 80 fokos tárolási követelménye. Szlávik ezt egyébként rosszul mondta, mert a hivatalos honlap szerint a Szputnyik V-t elegendő 2-8 fokon tárolni.

Az orosz vakcinát eddig tíz ország engedélyezte: a volt Szovjetunióból Belarusz és Türkmenisztán, Dél-Amerikából Argentína, Bolívia, Paraguay és Venezuela, Afrikából Algéria, a Közel-Keleten a Palesztin Hatóság és az Egyesült Arab Emírségek, Európából Szerbia és az EU-n belül eddig egyetlenként Magyarország.

Bár az engedély megvan, egyelőre Oroszországban is akadozik a tömeges oltáshoz szükséges mennyiség legyártása. Múlt csütörtökön a Kreml is elismerte, hogy a vártnál lassabban halad az oltás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!