Az öngyilkos gyerekek is a világjárvány áldozatai

Legfontosabb

2021. január 25. – 21:32

frissítve

Az öngyilkos gyerekek is a világjárvány áldozatai
Üres tanterem a Clark megyében 2020 augusztusában – Fotó: Ethan Miller / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nem számítanak a koronavírus áldozatainak, pedig a járványhoz is köthető lehet azoknak a gyerekeknek a tragédiája, akik a kijárási tilalmak, monitorhoz kötött távoktatás, barátokkal töltött aktív pihenés nélküli kényszerszünetek idején öngyilkosok lettek. A Las Vegast is magába foglaló nevadai Clark megyében 2020 szeptemberéig kétszer annyi fiatalkorú végzett magával, mint 2019 egészében.

„A fiam a koronavírusba halt bele. De nem úgy, ahogy hinnék” – mondta videóüzenetében Brad Hunstable, két nappal azután, hogy eltemette alig 13. éves fiát. „Sokan azt mondták, (az iskolák bezárása) a gyerekeknek olyan, mint egy nyáriszünet…Hát, nem. A szüleid feszültek, mert elveszítik a munkájukat…a gyerekek nem találkozhatnak a barátaikkal, legfeljebb a Fortnite-on és a FaceTime-on…A gyerekek nem rohanhatják ki magukat a tesiórán, nem ölelhetik meg a tanáraikat…felfoghatatlan az az érzelmi, szociális kihívás, amivel szembesülnek” – mondta a gyászoló édesapa elképesztően összeszedett és megrázó beszámolójában. Hayden a mosdóban kötötte fel magát, négy nappal a 13. születésnapja előtt, augusztusban. Az aktív, jól tanuló fiú viselkedésében nem volt nyilvánvaló jele annak, hogy milyen lelkiállapotban van.

A dél-nevadai Clark megyében 2020 szeptemberéig 18 fiatalkorú lett öngyilkos, a legfiatalabb 9 éves volt. 2019-ben egész évben 9 hasonló eset volt. A növekedés önmagában is aggasztó, még akkor azt is jelzi, hány ezer fiatalkorú lehet, akik ha nem is vetnek véget életüknek, érzelmileg súlyosan sérülnek a szociális kapcsolatok leredukálása miatt, életük meghatározó szakaszában.

„Olyanok ők, mint a kanárik a bányában” – mondta a New York Times cikkében Suzie Button, aki egy, a gyerekek öngyilkosságának megelőzését célzó program vezetője. A klinikai szakember a hasonlattal arra utalt, hogy a lockdown nyomasztó körülményeire a fiatal tinédzserek és fiatal felnőttek lehetnek a legérzékenyebbek. De a 2,2 milliós megye 18 halálesete azt is mutatja, hogy valójában százezreket sújt a megszokott életet lebénító világjárvány. (A 4,5-ször népesebb Magyarországon 2017-ben 25 10-19 éves fiatal lett öngyilkos.)

Nagy Testvér életet ment

Március és július között hat haláleset volt Clarck megyében, ezután az online-oktatáshoz a gyerekeknek kiosztott iPadekre felkerült a GoGuardian Beacon programja, amely figyelte, mire kerestek rá a gyerekek. Ha öngyilkosságra utaló tartalmat talált a program, értesítették a szülőket. A következő négy hónapban több mint háromezer jelzés futott be.

A program ezzel már életet is mentett. Egy helyi portál beszámolója szerint novemberben egy édesapa telefonon kapott értesítést, mire benyitott a szobába, ahol a fia cipőfűzőből készített hurokkal volt a nyakán. A fiú az értesítés alapján arra keresett rá, „hogyan kell hurkot csinálni”. A család szerint, ha nincs a jelzőrendszer, a dolog tragédiával végződik. A fiú korábban sokszor elmondta, mennyire hiányoznak a barátai.

Ha ez túlzásnak tűnik, érdemes arra a kaliforniai egy 11 éves fiúra gondolni, aki a Zoomon tartott óra közben lőtte fejbe magát. A fiú ismerői szerint nagyon nehezen viselte a fociedzések hosszas hiányát is.

Elmaradt egyetlen alkalmak

Clarck megye 300 ezer diákja – ahogy a legtöbb amerikai tanuló – tavaly március óta tanul távoktatással, nélkülözve a közösségi rendezvényeket, iskolai programokat – és mindazt, ami életüknek megismételhetetlen szakaszából így kimarad.

A koronavírus miatt az egyszeri, nagy jelentőségű események is szürkén, leegyszerűsítve zajlanak le. Ez is közrejátszhatott annak a 18 éves fiúnak a halálában, aki a középiskolát a nyáron fejezte be. B Apja autójában lőtte fejbe magát azzal a fegyverrel, amit friss nagykorúként vásárolt (Európai szemmel kevés bizarrabb dolog van, mint hogy Nevadában 18 évesen lehet fegyverhez jutni, viszont csak 21 éves kortól lehet alkoholt fogyasztani). Csalódott volt, amikor az ünnepséget mellőzve kellett elbúcsúzniuk az iskolától. Valószínűleg kevesen vannak olyanok, akik átélve a szalagavatót, a bolondballagást azt mondják, szívesen kihagyták volna a bulit – még ha utólag nem is tűnnek olyan fontosnak, mint akkor. A lényeg természetesen abban van, hogy az adott pillanatban ez a veszteség sok fiatal számára sokkal nyomasztóbb, mint azt egy kívülálló gondolná.

A lezárások, kijárási korlátozások, szociális kapcsolatok ritkulása, a szociális bizonytalanság következtében fellépő kilátástalanság miatt világszerte és a társadalom egészében mérhetően megnőtt az öngyilkosság veszélye. A BBC még tavaly közölt egy tanulmányt, amely szerint a 18-29 évesek körében 12,5-ről 14 százalékra nőtt azok aránya, akiket foglalkoztat az öngyilkosság gondolata, a társadalmon egészében is negyedével nőtt, 8-ról 10 százalékra.

Út a halálos depresszió és halálos járvány között

Önmagában persze nem lehet az öngyilkosságokat a lockdown számlájára írni. A tragédiának nyilván sok összetevője van, és az is tény, hogy a tinédzserek és a fiatal felnőttek körében a az öngyilkosság a balesetek után a második vezető halálok, a koronavírustól függetlenül is.

Az egymásra rakódó apró hiányok, a kapcsolatok elhalványodása, amit csak időlegesen pótolhat a netes csevegés, a monotonitás, a bezártság azonban fokozatosan elvezethet ahhoz, hogy látszólag minden értelmét veszti, az élet értelmetlennek és perspektívátlannak tűnik. Ezek máskor pusztító hatásúak lehetnek – nem véletlen, hogy a marsi űrutazás technikai nehézségei mellett a bezártság és a külvilággal való kapcsolat hiányának hatásait is vizsgálják.

Nem lehet azt sem mondani, hogy az iskolákat egyszerűen azonnal ki kell nyitni, hiszen a járvány az Egyesült Államokban már csaknem 430 ezer ember életét vette el. Donald Trump – aki tavaly úgy saccolta, 150 ezres halálozási számnál megáll a veszteséglita – nem támogatta az iskolák bezárását – eleinte a járvány veszélyét is vitatta –, ám ez nem jelenti, hogy az iskolákat valóban nyitva kellett volna tartani a járványadatok ismeretében.

A választási vereségét nehezen elismerő exelnök demokrata utódja, a vakcinák reményében már ezt tervbe veheti, de a tömeges oltás a vakcinagyártás kapacitásának korlátai miatt még odébb van, addig nem kockáztathat. (Ez a probléma globális, az oltás beszerzésének európai, Magyarországot érintő nehézségeiről ebben a cikkünkben olvashat.) Joe Biden elnökségének száz napos programjában mindenesetre benne van az iskolák megnyitása, ám ez inkább csak áprilisra várható, így a nyomasztó egyedülléttel, a barátok hiányával a kilátástalanságot leghamarabb jelző fiatal tinédzsereknek – és szüleiknek – még hónapokig számolniuk kell.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában.

Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!