A lengyel kormányfő levelet írt az Európai Bizottságnak a kevesebb vakcina miatt

2021. január 20. – 13:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő levelet írt Ursula von der Leyennek és Charles Michelnek, az Európai Bizottság (EB) és az Európai Tanács (ET) elnökeinek, amiben azt kérte tőlük, tisztázzák a BioNTech–Pfizer-vakcinák szállításának átmeneti korlátozása körüli helyzetet.

Morawiecki elismerte az Európai Uniónak a közös vakcinabeszerzések érdekében tett erőfeszítéseit, de úgy vélte, továbbra is kihívást jelent az oltóanyag gyártásának és szállításának nagyságrendje. Azt írta, hogy Lengyelország az uniós vakcinabeszerzési program keretében március végéig a BioNTech–Pfizer és a Moderna által gyártott vakcinák 6 millió adagjára számít.

A Pfizer cég múlt héten jelentette be, hogy a belgiumi üzeme korszerűsítése miatt kell korlátozni a szállítmányokat. Morawiecki szerint ez jelentős hatással lesz a lengyelországi oltási programra, ezért arra kérte az EB-t, hogy kérjenek teljes körű tájékoztatást a BioNTech–Pfizertől annak érdekében, hogy az oltási folyamat átlátható és tervezhető legyen.

Morawiecki azokra a sajtóértesülésekre is kitért, melyek szerint Németország önálló szerződést kötött a vakcinagyártókkal. Ez szerinte „megalapozott kérdéseket vet fel az európai szolidaritást és lojális együttműködést illetően”. Szerinte az EU-ban közös erőfeszítést kell tenni annak érdekében, hogy a védőoltások az uniós állampolgárok számára „összehangolt, igazságos és hatékony módon” elérhetőek legyenek.

A Pfizer korábban azt közölte, hogy a belgiumi üzem egy hétig tartó bővítési munkálatai után jelentősen nőni fognak gyártókapacitásaik. Ekkor Von der Leyen azt mondta: a gyártók garantálják, hogy 2021 első negyedévében teljesítik a korábbi vállalásaikat.

„A január 25-i héttől az Európai Unióban visszatérünk az eredeti szállítási terveinkhez, február 15-től pedig már a megnövelt mennyiségű szállítási igényeknek teszünk eleget. Így az első negyedévre vállalt vakcinamennyiségeket is teljesítjük, továbbá jelentősen megnöveljük a szállított vakcinadózisok számát a második negyedévtől” – írta a Pfizer.

Lengyelországba hétfőn 176 ezer adag BioNTech–Pfizer-vakcina érkezett a tervezett 360 ezer helyett. Vasárnap kezdődött a vakcina második dózisának beadása, egyes oltóhelyeknek hétfőn nem jutott elegendő oltóanyag, ezért átmenetileg korlátozni kellett az oltásokat a vakcina első dózisával. Lengyelországban december 27-én kezdték meg az oltást, eddig a Pfizer–BioNTech és a Moderna kétdózisú vakcinákból 1 millió 260 ezer adag érkezett meg. Szerda reggelig 541 299 embert oltottak be. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!