MOK-titkár: Kötelezővé tehető a koronavírus elleni oltás

2021. január 12. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Semmi akadálya, hogy kötelezővé tegyék itthon a koronavírus elleni oltást – mondta a Magyar Orvosi Kamara titkára a Szabad Európának. Nagy Marcell szerint kulcsfontosságú lenne a jó kommunikáció, mert az oltás össztársadalmi érdek.

Nagy Marcell hozzátette: abban sincs semmi rendkívüli, ha egy munkáltató így dönt. Most is vannak munkakörhöz kötött védőoltások. Ha például valaki ma Magyarországon vadőr akar lenni, be kell oltatnia magát veszettség ellen, és senki sem dolgozhat az egészségügyben, aki nincs beoltva Hepatitis B ellen, mondta a szakember.

Vannak országok, ahová csak bizonyos oltások beadása után lehet beutazni, a sárgaláz elleni oltás például tipikusan ilyen. Ha valaki felkeresi a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapját, részletes listát talál azokról az országokról, ahol ez kötelező.

Nagy Marcell szerint amennyiben a munkahelyi kockázatértékelés alapján az egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez elengedhetetlen a dolgozók immunizálása, a munkáltató elrendelheti azt a hatályos szabályok alapján.

Mint mondta, ebbe az irányba mutat például a Semmelweis Egyetem döntése is: az alkalmazottak vagy beoltatják, vagy kétnaponta teszteltetik magukat.

Az, hogy az oltást országosan mindenki számára kötelezővé tegyék, ugyanakkor nem pusztán egészségügyi kérdés, hanem gazdasági, politikai, jogi szakkérdés is – a társadalom minden szeletére hat, éppen úgy, ahogyan maga a járványügyi védekezés általánosságban, szögezte le a főtitkár.

Kövess minket Facebookon is!