Nem nyomoz a rendőrség a tízszeresen túlárazott kínai maszkgyártó gép ügyében

2021. január 11. – 12:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította a feljelentést, így nem is indít nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a tízszeres áron megvett kínai maszkgyártó gép ügyében, írja a 444.

Arról a gépről van szó, amelynek beüzemelését Orbán Viktor személyesen tekintette meg a sátoraljaújhelyi börtönben még tavaly áprilisban. A látogatásról annak idején videó is készült, ebben többször elhangzik, hogy a gép

havonta 2,8 millió védőeszközt fog készíteni.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő néhány hónappal később kérdezett rá a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságánál (BVOP), hogyan állnak a maszkok gyártásával, így derült ki, hogy júliusban és augusztusban összesen 869 340 darab maszkot gyártottak, szeptemberben viszont már csak 4623 darabot. Vagyis töredékét annak, mint ami a videóban elhangzott.

A gépért a magyar kormány megbízásából eljáró cég 2020 tavaszán 600 ezer eurót, vagyis nagyjából 216 millió forintot fizetett. Csakhogy két, egymástól független üzletember is azt állította, hogy ugyanebben az időszakban nagyjából ekkora, illetve jóval nagyobb kapacitású maszkvarró gépre Kínából ennek a töredékére rúgó konkrét árajánlatot kapott.

Az ügyben Hadházyék feljelentést tettek, ezt utasították most el, az alábbi indoklással:

„A feljelentéshez csatolt adásvételi keretszerződés tárgyát képező maszkgyártó gépsor ára nem hasonlítható össze az internetről letöltött és a feljelentéshez mellékelt, hasonló funkciójú és teljesítményű gépsorok ellenértékével, valamint ugyancsak a feljelentéshez csatolt, a Babosi Mérnökiroda Kft. részére adott, maszkgyártó gépsorra vonatkozó árajánlatban közölt összeggel. A világméretű pandémiás helyzetben a piaci egyensúly felborult, a megelőzéshez és védekezéshez szükséges eszközök, berendezések iránti kereslet jelentős mértékben megnövekedett, ami az árak emelkedését idézte elő.”

Miután Hadházy megtudta, hogy a kiskunhalasi börtönbe a sátoraljaújhelyi kapacitásának kétszeresére képes maszkgyártó gépet vettek, darabonként 23 millióért, vagyis a sátoraljaújhelyi ár tizedéért, az eredeti feljelentéshez feljelentéskiegészítést fűzött, ám a rendőrség ezek után sem indított eljárást, az a feljelentést továbbadták.

Az elutasító végzésben ugyanis azt írják, hogy az elutasítás a feljelentés hűtlen kezelős részére vonatkozott. A „költségvetési csalás bűntett bűncselekmény vonatkozásában” a feljelentést a rendőrök elbírálásra továbbították a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!