Duplájára, 600 millió adagra növelte a Pfizer-vakcinára leadott rendelését az EU

2021. január 8. – 10:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

300 millióról 600 millióra növelte a Pfizer-BioNTechtől már lekötött vakcinaadag mennyiségét az Európai Unió, közölte pénteken Ursula von Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A duplázással lefoglalt 600 millió adag 300 millió ember, vagyis az EU teljes lakosság kétharmadának beoltására elegendő, de a többi gyártóval kötött szerződések értelmében az EU sokszorosan túlbiztosította magát, és eddig 2 milliárd adagra kötött szerződést.

Az EB pénteki közlése szerint most 200+100 millió adagot foglaltak le, utóbbit akkor hívják le, amennyiben tényleg szükség lesz rá. A Pfizernél lefoglalt 600 millió adag mellett a Modernával 160 millió adagra van érvényes szerződése az EU-nak az eddig már Európában is engedélyt kapó vakcinákat nézve, de másik négy, még engedélyre váró gyártóval is kötöttek megállapodást, nagyjából 1,2 milliárd adagra.

Az EU-t sok helyről, így a tagállamain belülről is komoly kritika érte, amiért viszonylag lassan kötött szerződést a vakcinagyártókkal, és így lassan indult meg a beszerzés és leszállítás is. Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos pénteki „rádióinterjújában” is így tett, amikor azt mondta, hogy

„Bár az Unióval megállapodtunk, hogy majd küldik a vakcinát, de ez olyan lassan megy, hogy inkább szerezni kell... Az Unióval az a baj, hogy szépen beálltunk a sorba, ahogy kell, feliratkoztunk 17 millió adag rendelésre, a központ valamit tárgyalt, és most ülünk itt és várunk, hogy jöjjön az oltóanyag. Ez frusztrál sok mindenkit.”

Ezután a briteket hozta fel pozitív példaként, mondván, ők az EU-ból kilépve maguk tárgyaltak vakcinaügyben, és „jobb állapotban vannak, mint mi, akik egyébként Brüsszelen keresztül védekezünk”. A valóság ezzel szemben viszont az, egyrészt Nagy-Britanniára 2020. december 31-ig ugyanúgy teljes egészében vonatkoztak az uniós jogszabályok, mint bármely más tagállamra, másrészt pedig a tömeges oltás előrehozott kezdését saját hatáskörben engedélyezték, amit minden uniós tagállam, így Magyarország is megtehetne, vagy megtehetett volna, annak tehát semmi köze nincs a brexithez, hogy a britek előbb kezdtek oltani másoknál Európában.

Január végén kaphat engedélyt az AstraZeneca vakcinája

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken arról határozott, hogy a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinájának egy fiolája öt helyett hat ember beoltását teszi lehetővé, ezzel pedig 20 százalékkal több ember beoltása válik lehetségessé.

Azt is közölték, hogy várhatóan január 30-án hozhatnak döntést az AstraZeneca brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni készítményének uniós alkalmazhatóságára vonatkozó ajánlásáról.

Gyorstalpalónkat a vakcinával kapcsolatos legfontosabb kérdésekről itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!