Müller Cecília: Indokolt lehet a korlátozások fenntartása Magyarországon

2021. január 6. – 12:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán kamerák elé álltak az operatív törzs tagjai, az online sajtótájékoztatóként meghirdetett eseményt Gál Kristóf helyett ismét Kiss Róbert alezredes nyitotta meg azzal, hogy elmondta:

Éjféltől hatályba lépett a rendelet, amely alapján Magyarország ismét fogad Nagy-Britanniából és Észak-Írországból érkező menetrendszerű és nem menetrendszerű polgári légi járműveket.

A leszállási tilalom a beutazási korlátozásokat nem érintette, azaz a Nagy-Britanniából és az Észak-Írországból hazatérő magyar állampolgárokra automatikusan hatósági házikarantén-kötelezettség érvényes.

Müller Cecília ezután elsorolta a legfontosabb napi adatokat a vírussal kapcsolatban, amelyekről ebben a cikkünkben számoltunk be bővebben. Az országos tisztifőorvos szerint a leggyakoribb alapbetegségek köre a fertőzöttek és a járványban elhunytak között nem változik: általában szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések és anyagcsere-betegségek szerepelnek alapbetegségként.

Örvendetes, hogy sokan kívánnak élni az oltakozás lehetőségével

– mondta Müller, hozzátéve, hogy városi kórházak is beléptek a korábban kialakított 25 hivatalos oltópont közé. A kórházak egyelőre csak a saját intézményeik dolgozóit oltják, de tervezik a bővítést, és később a háziorvosokat is bevonhatják az oltóprogramba.

Eddig 21 ezer főt oltottak be Magyarországon, és több mint 78 ezer fő beoltására elegendő oltóanyag érkezett hazánkba.

Az oltási terv második körében a szociális otthonok dolgozói és a bentlakók kerülhetnek sorra, már elindult ezen csoport tagjainál is az igényfelmérés. Nekik nem kell majd oltópontra menniük, hanem az intézményekbe küldenek ki mobil oltócsoportokat. Müller azt mondta, hogy számítanak az ápolók és az intézményi orvosok segítségére. Az országos tisztifőorvos szerint először a nagyobb létszámú otthonok kerülnek sorra, és így haladnak a kisebb létszámúak felé.

Ma is voltak előre kiválogatott kérdések, az elmúlt hetekhez képest kifejezetten sok. Az ezekre adott válaszokban Müller Cecília többek között arról beszélt, hogy:

  • Nincs még döntés arról, hogy meghosszabbítják-e január 11. utánra is a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat, de Müller Cecília szerint indokolt a védelmi intézkedések fenntartása a jövőben is, hiszen a környező országokban ismét jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma.
  • A Nagy-Britanniában azonosított, gyorsabban terjedő vírusmutációt Magyarországon egyelőre nem észlelték, pedig szeptember eleje óta 16 ezer fő utazott be Nagy-Britanniából Magyarországra.
  • Azoknak a mintáit ellenőrzik az új mutációt keresve, akik Nagy-Britanniából érkeztek haza, és két héten belül pozitív lettek koronavírusra.
  • A PCR-teszt nem mutatja ki, hogy a vírus mely mutációjával fertőződött meg az, akinél pozitív lesz a teszteredmény.
  • Ha valaki annak ellenére megfertőződik koronavírussal, hogy korábban már megkapta a védőoltást, akkor az azt jelenti, hogy még nem alakult ki nála a teljes immunitás, így ő is megfertőzhet másokat.
  • A -70 fokon tárolandó oltóanyagok számára megfelelő ultramélyhűtő a kijelölt 25 oltóponton rendelkezésre áll, de onnan kivéve, normál hűtéssel még 5 nap rendelkezésre áll az oltóanyag biztonságos tárolására, szállítására és a beadására.
  • Van elegendő influenza elleni védőoltás Magyarországon, az adatok alapján Magyarországon továbbra sincs influenzajárvány.
  • Az eddig tíz nap alatt 21 ezer vakcina beadása után 5 olyan esetet jelentettek Magyarországon, amikor az oltás után valakinek enyhe tünete (jellemzően gyorsan elmúló kiütések, izomremegés) lépett fel, ezeket az eseteket kivizsgálják.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!