A Nemzetközi Oltóközpont az ügyvezetője szerint nem nyerészkedésből árul vakcina-előfoglalási jogot

2021. január 6. – 14:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem „üzleti termék, hanem logisztikai menekülőút” az ötezer forintért árult, Covid-19 elleni vakcinára szóló „előfoglalási jog”, állítja a Nemzetközi Oltóközpontot működtető cég, amely ellen novemberben indult fogyasztóvédelmi eljárás. Az Oltóközpont Kft. még nem rendelkezik oltóanyaggal, de a cég ügyvezetője, Kámány Roland a Telexnek azt mondta:

„Arra számítunk, hogy 2021 első negyedévében engedélyezett oltóanyaghoz fogunk jutni, és így azok, akik az ingyenes állami oltóprogramban csak később vagy egyáltalán nem is kerülhetnének sorra (például a Magyarországon élő külföldi állampolgárok), is hamarosan kaphatnának koronavírus elleni oltást.”

A cég azt állítja, hogy bár nem számítja bele az előre befizetett ötezer forintot sem az oltóanyag, sem a vakcina beadásának árába, nincs haszna az előfoglalási díjon. Ezt azzal magyarázzák, hogy az előfoglalásért cserébe elengedik az oltáshoz szükséges 2950 forintos orvosi konzultáció árát, és egyéb költségeik is vannak, például diszpécserszolgáltatást tartanak fent.

A Nemzetközi Oltóközpont pácienseinek kiküldött december végi tájékoztató szerint a cég úgy számol, hogy 10 ezer forint alatti áron kereskedelmi forgalomba hozható lesz több különböző oltóanyag is, de felhívják a figyelmet arra, hogy az árakat a gyártók szabják meg, és még nem ismertek. Az viszont biztos, hogy az oltás beadása 1450 forintba fog kerülni.

Ez alapján egy olyan oltóanyag esetében, amelyet kétszer kell beadni, az oltás teljes költsége az előfoglalási díjon felül az adag oltóanyag ára, plusz a beadás díja kétszer, egyéb költséget nem számolnak fel. Azaz a becsült oltóanyagárral számolva nagyjából 28 ezer forintba kerülhetne egy előfoglalási jogért fizető páciens beoltása, ha tudna szerezni a Nemzetközi Oltóközpont a Pfizer–BioNTech-vakcinából.

Az Oltóközpont Kft. ellen indult fogyasztóvédelmi eljárásban egyébként azt vizsgálják, hogy a szakmai gondossággal ellentétes, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít-e meg, illetve hogy a kínált szolgáltatás mögött ténylegesen teljesíthető-e a tartalom.

Kámány Roland a Telex kérdésére megerősítette, hogy a vizsgálatnak még nincs eredménye, és megosztotta azokat a hivatalos válaszokat is, amelyeket a Budapest Főváros Kormányhivatala által az eljárásban feltett kérdésekre adott a cég. Ezekből a fentieken kívül az is kiderül, hogy:

  • augusztus 20. óta árulják az előfoglalási jogot, november 28-áig összesen 4997 db előfoglalás történt, és majdnem 25 millió forint (egész pontosan 24 98 5000 forint) került befizetésre;
  • a cég állítása szerint a teljes előfoglalási díjként beszedett összeg „folyamatosan rendelkezésre áII” a cég számláján;
  • ha egy előfoglaló valamilyen okból mégsem kapja meg december 31-ig az oltást, vagy eláll az oltástól és visszatérítést kér, akkor a SimplePay rendszerén keresztül visszakapja a korábban befizetett ötezer forintot;
  • a Google-ben augusztus végén és szeptember elején, illetve szeptember végén és október elején is hirdették az előfoglalás lehetőségét, azóta viszont már nem reklámozzák.

A Nemzetközi Oltóközpont tájékoztatása szerint amennyiben érkezik oltóanyag a céghez, úgy az oltások beadása az előfoglalás sorrendje alapján történik majd, semmilyen más szempontot nem vesznek figyelembe (kivéve, ha valakinek nem jó a felajánlott időpont, és ezért maga elé enged másokat). Ha pedig már tudják, hogy valamelyik gyártó (pl. Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Merck) oltóanyaga elérhető, akkor az előfoglalók igényelhetik az elérhető vakcinát, jelezhetik, hogy inkább másik gyártó anyagára várnak, vagy lemondhatják az előfoglalásukat.

A fogyasztóvédelmi eljárásban feltett kérdések között nem szerepel egyetlen olyan kérdés sem, ami konkrétan arra vonatkozna, hogyan tudja beszerezni az egész világon keresettnek és így jelenleg hiánycikknek számító számító oltóanyagot az Oltóközpont Kft. A cég ugyanakkor hangsúlyozza a Budapest Főváros Kormányhivatalának küldött válaszában, hogy az elmúlt 13 évben 99 ezer ember több mint 200 ezer adag oltóanyagot kapott már náluk, és régóta kapcsolatban állnak az összes nagy gyártócéggel. Megemlítik ezenkívül azt is, hogy ősszel az influenzavakcinára beszedett előfoglalási díjat is teljes mértékben visszatérítették, amikor nem tudtak ehhez időben oltóanyagot beszerezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!