Svájcban, Tajvanban és az Egyesült Arab Emírségekben is megjelent az új vírusvariáns

2020. december 30. – 12:34

Másolás

Vágólapra másolva

Svájcban és Tajvanon is megjelentek a koronavírus új, gyorsan terjedő változatai – írja az MTI. A variánst először az Egyesült Királyságban találták meg, és Svájcban öt embernél, Tajvanon egynél mutatták ki ezt a változatot. A Dél-Afrikában azonosítottat két embernél mutatták ki Svájcban. Ezt a svájci egészségügyi minisztérium válságkezelési igazgatója jelentette be kedden, illetve szerdán a tajvani járványügyi hivatal. Svájcban 26-án már három embernél mutatták ki a gyorsan terjedő variációt.

A vírus elleni védőoltás Svájcban egyelőre csak korlátozottan áll majd rendelkezésre, amíg a hazai gyógyszerfelügyelet jóvá nem hagyja többféle oltóanyag forgalmazását. Az országban eddig csak a Pfizer és a BioNTech vakcináját engedélyezték, és 107 ezer adag van belőle, ami az idősotthonok lakóinak és az egészségügy személyzetnek elég. Mostantól havonta 250 ezer adag importját tervezik, de ha közben a gyógyszerfelügyelet jóváhagyja a Moderna és az AstraZeneca cégek vakcináját is, akkor érkezhet több is.

Oltóközpont Svájcban – Fotó: Arnd Wiegmann / Reuters
Oltóközpont Svájcban – Fotó: Arnd Wiegmann / Reuters

Tajvanon is megjelent az először Angliában észlelt vírusvariáns. A beteg Nagy-Britanniából tért haza, most kórházban van, és állapota stabil. Emiatt a kormány megtiltotta, hogy január 1-jétől bárki belépjen a szigetre, aki ott nem rendelkezik állandó lakhellyel.

A kormány bejelentette még, hogy harminc millió adag oltóanyagot tervez vásárolni, ebből csaknem húszmillióról már megállapodott, és ebből tízmilliót az AstraZenecától szerzi be. Az első szállítmány várhatóan márciusban érkezik meg. A harminc millió a lakosság 65 százalékának beoltására lesz elég.

Tajvan nagyon sikeresen védekezett mindvégig a járványban: mindössze 798 megfertőződést regisztráltak, és ezen belül hét haláleset volt.

A CNN azt írja, hogy az Egyesült Arab Emírségekben is találtak az új variánsból, ám a kormány a betegek számáról vagy azok állapotáról nem osztott meg több információt. Mikor az Egyesült Királyság bejelentette, hogy találtak egy gyorsabban terjedő változatot, sok ország lezárta a határait a szigetország felé, ám az Emírségek nem.

Ma reggel mi is megírtuk, hogy már az USA-ban is megjelent a brit variáns.

Az Egyesült Királyságban az egyes területeken bevezetett óvintézkedések mértéke a helyi fertőzöttségtől függ. Az új variáns megjelenése miatt sokan arra számítanak, hogy több régió is magasabb osztályba kerül, tehát szigorítják majd az óvintézkedéseket.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<