Finnországban is megjelent a koronavírus gyorsan terjedő mutációja

2020. december 29. – 09:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Finnországban is megjelent a koronavírus egyik új, az eddiginél gyorsabban terjedő mutációja. Finnországban két embernél mutatták ki az Egyesült Királyságban terjedő variánst, míg egy harmadik embernél egy másik változatot mutattak ki, amely Dél-Afrikából származik – írja a Reuters.

Finnországban már december elején elrendelték, hogy az Egyesült Királyságból érkezőket csak tesztelés után engedik be az országba. A Hvg.hu a Helsinki Egyetemi Kórház és a Helsinki Egyetem virológiai laboratóriumának közlésére hivatkozva azt írja: a három most azonosított utas december 18-án és 19-én tért vissza Finnországba. Viszonylag jó állapotban vannak, elkülönítették őket. Akik kapcsolatba kerültek velük, azokat is izolálták és tesztelik.

A vírus gyorsan terjedő mutációját először Dél-Angliában mutatták ki, de egyre több európai országban jelenik meg.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a SARS-CoV-2 vírusnak már több mint 12 ezer mutációját tartják nyilván a tudósok. Ezek között viszont kevés olyan van, ami jól tudott volna terjedni az emberek között, sok mutáció amilyen gyorsan kialakult, olyan hirtelen el is tűnt, néhány jellemző vírustörzs felelős a legtöbb megbetegedésért. A Dél-Angliában már szeptemberben is azonosított, SARS-CoV-2 VUI 202012/01 néven futó új mutáns jellemzője, hogy sokkal hatékonyabban terjed, mint a korábbi mutációk, de nem okoz súlyosabb lefolyású betegséget, mint az eddigiek, és nem is marad észrevétlenebb.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!