1094-en kapták meg eddig a védőoltást Magyarországon

2020. december 28. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az operatív törzs tájékoztatóján az is elhangzott, hogy a lakosság 60 százalékát kell beoltani a nyájimmunitás eléréséhez, és eddig nem tapasztaltak különösebb mellékhatásokat a vakcinák beadása után.

Eddig nem tapasztaltak különösebb mellékhatásokat a vakcinák beadása után – derült ki az operatív törzs hétfői tájékoztatóján, ahol ismertették a napi járványügyi adatokat.

Az elmúlt 5 napon 834 személlyel szemben intézkedtek a maszkhasználat megszegése miatt – mondta Gál Kristóf. Az ORFK szóvivője közölte, hogy több mint 700-an a közterületeken nem viseltek maszkot, tömegközlekedési eszközökön 23-an nem viseltek maszkot. Országszerte 1668-an szegték meg a kijárási tilalmat az elmúlt 5 napban. 279 intézkedés volt a tranzitálási szabályok megszegése miatt

Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője elmondta, a vakcina megérkezése után új szakaszba lépett a járvány elleni védekezés.

9750 adag vakcina érkezett első körben, és szombat óta 1094-en kapták meg a védőoltást.

Eddig különösebb mellékhatásokat az oltás beadása után nem tapasztaltak a szakemberek. A következő hetekben 25 oltóponton fog folytatódni az egészségügyi dolgozók védoltása.

2021 első felében várhatóan több vakcina is megkapja az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, a Pfizeren kívül többek között a Moderna, a Jansen, a Sanofi a Novavax és más gyártók vakcináját is lekötötték, 17,5 millió vakcinát jegyeztek elő. Az orosz és a kínai vakcinát is vizsgálja Magyarország, minden lehetőséget meg kell vizsgálni, hangzott el. Galgóczi kérdésre azt is elmondta, hogy a lakosság 60 százalékát kell beoltani a nyájimmunitás eléréséhez. Sőt, aki átesett a fertőzésen, annak is szükséges lesz a védőoltás beadása. Azok számára pedig kifejezetten javasolják a védőoltást, akik 3 hónapnál régebben estek át a koronavíruson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!