Kiásnak négymillió, a koronavírus miatt leölt nyércet Dániában

2020. december 20. – 19:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A dán parlament megszavazta vasárnap, hogy fél év elteltével fel kell majd ásni nagyjából négymillió, a koronavírus miatt leölt nyércet, hogy majd biztonságosan szabaduljanak meg a vírust terjesztő állatok tetemétől.

Az országban nagyjából 17 millió nyérc elpusztításáról döntöttek korábban, miután kiderült, hogy állatok is elkaphatják és terjeszthetik a koronavírust. Az állatok leölése után viszont nem ért véget a történet, mert a Holstebro katonai bázison eltemetett, az oszlás közepette fejlődő gázok miatt felpuffadt állatok héliumos lufikként a földfelszínre lebegtek fel a laza talajban, ezért másodszor is el kellett őket temetni.

Korábban felmerült, hogy a nem elégetett, hanem eltemetett dögök megfertőzhetik az ivóvízbázist, ezért az ellenzék a temetek kiásását sürgette. Most végül úgy döntöttek, hogy fél év után biztonságos lesz az állatok kiásása, mert addigra már biztos elpusztul bennük a vírus, és így fertőzési kockázat nélkül szabadulhatnak meg a dögöktől.

A rendkívüli sietséggel intézett dániai nyércpusztítás komoly vitát váltott ki az országban. Az ügybe belebukott az ország mezőgazdasági minisztere, Mogens Jensen, és a miniszterelnök Mette Frederiksen is folyamatos védekezésre szorult a 15-17 millió állat halálát jelentő döntése miatt.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!