Az egészségügyi dolgozókat a Dél-pesti Centrumkórházban kezdik el beoltani

2020. december 18. – 11:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken is tartott tájékoztatót az operatív törzs, amin előbb Gál Kristóf rendőrszóvivő részletesen felsorolta, hány embert büntettek meg azért, mert például nem viselt maszkot. Müller Cecília országos tisztifőorvos is visszatért több mint egy hét után a képernyőre. Mint kiderült, azért nem volt eddig, mert „gőzerővel dolgozik” a védőoltási program előkészítésén.

Müller szerint „úgy tűnik, talán egy platófázist elér a járvány”. Azért lehet az, hogy hét elején kevesebb az új regisztrált fertőzött, mert hétvégén kevesebben mennek orvoshoz, mondta. Erről a furcsa adatanomáliáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Ahogy utoljára december 8-án, úgy pénteken is a napi koronavírus-adatokat sorolta részletességgel. Arról is beszélt, péntekre egy 19 éves fiú is meghalt, Müller szerint elsősorban bakteriális fertőzése volt, gyulladás miatt agytályog alakult ki nála, és már a kórházban derült ki, hogy a koronavírust is elkapta.

Az országos tisztifőorvos szerint „gazdag tárháza alakul ki a koronavírus-vakcináknak”, jövő év elején már szerinte többféle is lesz belőle. Azt is mondta, kijelölték azokat az oltópontokat, ahol előbb az egészségügyi dolgozókat oltják be. Ez elsősorban a Dél-pesti Centrumkórház lesz. Amint az Európai Gyógyszerügynökség megadja az engedélyt a Pfizer oltóanyagának, az a két ünnep között megérkezik Magyarországra. Ezt a vakcinát kétszer kell beadni, huszonegy nap különbséggel, mondta Müller. Tehát a beérkező vakcináknak csak a felét használják majd.

Ezután újságíró kérdésre a mosonmagyaróvári Karolina Kórházról beszélt, ahol több orvos, szakdolgozó is megfertőződött a koronavírusban, bár Müller szerint nem a kórházban, hanem máshol, így az országos tisztifőorvos úgy döntött, a betegeiket átmenetileg Győrben látják majd el. A Kisalföld írta, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult aneszteziológia és intenzív terápiás szakorvoshiány miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatban ideiglenesen felfüggesztette a Karolina Kórház szülészet-nőgyógyászat, sebészet és traumatológia fekvőbeteg szakellátását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!