Vírustagadó hangadóknál tartottak házkutatásokat a rendőrök pénteken

2020. december 11. – 11:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sem Müller Cecília, sem Kiss Róbert nem vett részt az operatív törzs mára alig tízpercesre szabott, úgynevezett tájékoztatóján. Pénteken ezért Gál Kristóf, az ORFK szóvivője sorolta el azokat a rendőrségi statisztikákat, amiket általában a operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szokott ismertetni. Gál Kristóf jelentette be azt is, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya több hete nyomozást indított vírustagadók online tartalmai miatt.

Ebben az ügyben ma délelőtt négy különböző, „vírusszkeptikus” hangadónak számító személyhez köthető helyszínen tartottak kutatásokat a rendőrök.

A nyomozók a vírustagadó tartalmakat terjesztő emberekhez köthető informatikai eszközöket és adathordozókat is lefoglaltak. Ezeknek a megvizsgálása az ORFK szóvivője szerint „megalapozhatja az érintettek büntetőjogi felelősségét”. A rendőrségi eljárás ebben az ügyben rémhírterjesztés miatt indult, de felmerülhet a hatósági rendelkezés elleni uszítás bűntette is. Az eljárást egyébként nem feljelentésre, hanem saját észlelés alapján indították a rendőrök Gál szerint.

Müller Cecília helyett dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ugrott be, aki az országos tisztifőorvos eddigi szerepének megfelelően felolvasta a már amúgy is ismert napi adatokat. Galgóczi ezenkívül bejelentette, hogy a posta megkezdte kézbesíteni a nyugdíjasok leveleit, amelyek visszaküldésével az idősek regisztrálhatnak a koronavírus elleni oltásra. A járványügyi osztályvezető Müller rendszeres jó tanácsait idézően beszélt arról, hogy milyen fontos szerepe van az egészség megőrzésében egy sor tényezőnek, például a vitaminoknak, a táplálkozásnak és a testmozgásnak.

Ezeken a tájékoztatókon kezdetekben még ott lehettek az újságírók, és feltehették a kérdéseiket. Később az operatív törzs szoros napirendjére hivatkozva egyetlen feltehető kérdést engedélyeztek a tájékoztatón megjelenő újságíróknak. Amióta a koronavírus elleni védekezés jegyében csak online áll ki a nyilvánosság elé az operatív törzs tájékoztató csapata, írásban bármennyi kérdést be lehet előre küldeni, ezek közül szemezgetnek Gál Kristófék, és csak néhány kérdés hangozhat el. A héten például egyik nap azt találták a legfontosabbnak beolvasni, hogy

„Ha egy család átesett a fertőzésen, hogy kell kitakarítani a lakást?” Müller válasza pedig az volt, hogy: „Alaposan.”

Pénteken azonban egyetlen kérdés sem hangzott el, Gál csupán megállapította, hogy „ma több újságírói megkeresés is érkezett az új koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban”. Az, hogy ezek a kérdések mik lehettek, nem derült ki. Azt viszont megtudtuk, hogy Galgóczi a témával kapcsolatban azt szerette volna elmondani, hogy elindult a vakcinainfo.gov.hu.

Müller Cecília és Kiss Róbert távolmaradásának okára sem Gál, sem Galgóczi nem tért ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!