Járványtagadó lincshangulatot okozott egy debreceni férfi ügye, akinek kórházban halt meg a fia

2020. december 11. – 18:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sok ezren megosztották a Facebookon és sok ezren kommentelték annak a kelet-magyarországi férfinak a videóit, posztjait, akinek a helyi kórházban halt meg a 19 éves, autoimmun betegséggel küzdő fia. A magából kivetkőzött férfi a bejegyzéseiben és videóiban azt állítja, eleinte nem engedték meg neki, hogy láthassa az elhunyt gyerekét. A rendőrség is kivonult, a férfi ordibált és fenyegetőzött a kórházi dolgozókkal, majd később már azt állította, megölték a gyerekét. A posztjai alapján összeesküvés-elméletekben hívő férfi Facebook-bejegyzései alatt az orvosok és járványügyi vezetők elleni járványtagadó lincshangulat alakult ki. Az egyik magyar kórház covid-osztályát vezető orvos a Telexnek arról beszélt, az egészségügyi dolgozók megtesznek mindent, hogy a családtagok láthassák a hozzátartozójukat, a kórházi dolgozók méltóságát azonban sokan egyszerűen nem veszik figyelembe.

Szerda kora hajnalban kezdtek el terjedni a Facebookon annak a férfinak a bejegyzései, akinek állítása szerint a berettyóújfalui kórházban halt meg a 19 éves fia.

8 órája halt meg a fiam. Nem engedték látni, végtisztességet venni tőle

– írta az első két bejegyzésben, amelyeket jó pár követett. A posztokon érzékelhető, ahogy elszabadulnak a gyászoló férfi indulatai: „megölnek minket egytől egyig, ha hagyjátok” – írta. Egy hatperces videóval is bejelentkezett, amelyet a kórház recepciójánál készített. Ebben azt bizonygatta, hogy nem engedik meg neki, hogy lássa az elhunyt gyerekét.

A férfi lába alól érezhetően kicsúszott a talaj, rendkívül idegesen, magából kivetkőzve kérte számon a kórházi személyzetet, a Facebook nyilvánossága előtt akarta kimondatni velük, hogy nem engedik be az elhunyt fiához. Alapvető jogaira hivatkozott, valamint arra, hogy Müller Cecília november közepén arra kötelezte a kórházakat, hogy a látogatási tilalom ellenére engedjék meg, hogy a hozzátartozók meglátogathassák a súlyos állapotú, végstádiumú hozzátartozóikat. Az országos tisztifőorvos felszólítása nem rendelkezik az elhunytak láthatóságának lehetőségeiről.

A férfi becsmérlően beszélt az (egyébként maszkot nem viselő) biztonsági őrrel, egy katonával, valamint az ápolókkal és orvosokkal is, akik rezignáltan válaszolgattak neki. „Mindegy, hogy él, vagy halottnak hiszitek, be kell, hogy engedjetek” – mantrázta a férfi. Furcsállta, hogy covidosnak mondták a fiát, hiszen „volt három negatív tesztje”.

A videót a cikk írásakor már több mint 4500 ember megosztotta, ami bármilyen poszt esetében nagyon soknak számít, a politikusok és más hírességek posztjai is csak nagyon ritkán érnek el ekkora számot. Bár a helyzet előzményeit nem ismerjük,

ha valaki csak ezt a videót látja,

akkor arra is gondolhat, hogy felháborítóan igazságtalanul viselkedtek a férfival. A Telexnek is így küldték el az olvasók.

15 éve nem látta a fiát

A férfi pár órával később, élő Facebook-videójában már arról beszélt, hogy szerinte megölték a gyerekét. Ezt nem tudni, mire alapozza, bizonyítékokról nem beszélt. Elmondta azt is, hogy a fiának autoimmun betegsége volt. A fiút az anyja vitte be a kórházba, a férfi már 15 éve nem találkozott a gyerekével, kétéves volt, amikor utoljára látta. Elmondta, hogy a gyereke anyjának megengedték, hogy lássa a fiát a kórházban.

Arról is beszélt, hogy az államhatalom őt korábban „jogtalanul és ártatlanul” hét évre börtönbe zárta. „És most a fiamat is elvették jogtalanul” – mondta rekedt hangon, teljesen kikészült állapotban.

Be akarná balzsamozni

Aztán a videója szerint újra visszament a kórházba, ahol lehúzott maszkkal, üvöltözve azt mondta egy kórházi dolgozónak, hogy ne érjen hozzá, különben „megütlek úgy, hogy kinyúlsz”. Közölte, hogy szeretné „megmosni” és „bebalzsamozni” a gyerekét, szeretné megnézni, hogy nincsenek-e rajta vágások, és mindezt szeretné videóra venni, hogy megmutathassa az embereknek, hogy mit tettek a gyerekével. A kórházi dolgozó megmondta neki, hogy a következő napon megnézheti a gyerekét, de arra, hogy levideózza és bebalzsamozza, nincs lehetőség.

Ekkor egy rendőr érkezett a kórházba, aki kitessékelte a férfit, és azt mondta neki, ha továbbra is garázda magatartást folytat, akkor előállítja a kapitányságon. Itt a 76 ezer megtekintésnél járó felvétel megszakadt. Megkerestük a Hajdú-Bihar megyei rendőrkapitányságot, akik a következő választ küldték:

„A rendőrségre 2020. december 10-én délután érkezett bejelentés arról, hogy az érvényben lévő járványügyi szabályok ellenére egy férfi feldúlt állapotban be akar menni a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházba. A rendőrök a helyszínen együttműködésre és a szabályok betartására szólították fel a férfit, majd egy empatikus, segítőjellegű tájékoztatást adtak neki, amit tudomásul vett, majd elhagyta a kórház területét. A rendőri tevékenység, így egy felvilágosítással zárult.”

Kevéssel ezután a férfi újabb élő videókkal jelentkezett (ezek között van, ami már 120 ezer megtekintés felett jár), amelyben egy furcsa szervezetet emlegetett, illetve azt kérte a követőitől, hogy érjék el az „Anonymoust” – vélhetően a hackercsoportra gondolt –, mert szerinte ők tudnák megakadályozni, hogy a Facebook „letiltsa” a videóit.

Egy szintén több tízezres megtekintésnél járó videóban a férfi különböző összeesküvés elméletekről, áltudományos valótlanságokról beszélt. Szerinte „megfélemlítésben élünk”, a koronavírust mesterségesen hozták létre, „az egész covid egy nagy hazugság”, „a kórházi ápolók injekciókkal gyilkolják a betegeket”, „a vakcinában pedig egy mikrocsip lesz, ami megakadályozza, hogy az agyunkba jussanak az információk”. „Tudatmódosító szereket akarnak mindenkinek beadni”, és „a jelenlegi világot uraló hatalom keze van az egészben” – mondta.

A férfi egy furcsa „federációt” is említett, majd az üzenőfalán meg is jelent egy videó, amiben a federáció egyik vezetője, egy külföldön élő magyar férfi kiabálva arról beszélt, hogy értesült a szörnyű tragédiáról, „megöltek egy fiatalembert”, amit „nem nézhetünk tétlenül”, „az életünk a tét”, „nem szabad hagyni, hogy megöljenek minket”. A külföldön élő férfi a szintén több tízezres megtekintésnél járó videóban Müller Cecíliát hóhérnak nevezte, és azt mondta, „csak az elmebetegek hagyják, hogy beadják nekik a vakcinát”. „Osszátok ezt a videót, jusson el minden emberhez” – nyomatékosította többször.

Lincshangulat

A gyermekét elveszítő férfi több videóban is arra kérte az embereket, hogy „jöjjenek és segítsenek, mert ha az én fiammal megtették, akkor a tietekkel is megteszik, megölik az embereket”. A magas megtekintésnél és sok megosztásnál járó videók alatt kommentek ezrei vannak.

Ezekben döbbenetes lincshangulat uralkodik,

a kommentelők anélkül ítélkeznek, hogy ismernék a másik fél álláspontját, anélkül, hogy pontosabb ismereteik lennének arról, hogy a 19 éves fiú hogyan halt meg. „Igazad van” – ez a leggyakoribb komment a videók alatt. De ez csak a legenyhébb. A teljesség igénye nélkül néhány a durvábbak közül:

  • „Erős légy veled vagyunk!! Hazugok mind lepaktáltak a sátánnal!”
  • „Ez lesz mindenkivel ha nem cselekednek az emberek mert el fogják érni hogy beadassák a halálos injekciót!”
  • „Igazad van az oltóanyag csipet tartalmaz hogy irányítani tudják az embereket. Melletted vagyunk.Emberek ébredjetek már fel igazat mond.”
  • „Nagyon vigyázni kell mert ha kórházba kerül valaki onnan nem jön haza.”
  • „Gyerekek ébredjetek már fel, itt semmilyen vírus nincs, ezt én már tudom régóta. Katonai önkényuralom fog kialakulni hamarosan.”
  • „Ez botrány megölném az összeset.”
  • „Pusztuljon el az összes kutya!”

Egy pénteken feltöltött videóban aztán a férfi arról beszél, végül megengedték neki, hogy üvegfalon keresztül láthassa az elhunyt fiát. Továbbra is azt állítja, hogy a fia „idegenkezűség által halt meg”, ezért feljelentést tesz.

„Ezerszeresen lecsapódik a társadalomban érzékelhető feszültség”

A férfi, mivel élve már nem találkozott a fiával, a holttestét akarta látni, ez valószínűleg a ritkább esetek közé tartozik. Gyakoribb, hogy még életükben akarják meglátogatni a súlyos állapotban lévő betegeket, el szeretnének búcsúzni tőlük.

„Érthető, hogy ilyenkor a családtagok teljesen felborult lelkiállapotban vannak, a kórházi dolgozók méltóságát azonban sok hozzátartozó egyszerűen nem veszi figyelembe” – erről beszélt a Telexnek az egyik magyarországi kórház Covid-osztályát vezető, névtelenséget kérő orvos. „A többségük borzasztóan feszült, módosult tudatállapotban van. Aztán lehet, hogy két nap múlva már megbánják, amiket a fejünkhöz vágnak” – mondta. Szerinte

„az egészségügyben mindig ezerszeresen lecsapódik a társadalomban érzékelhető feszültség”.

Sokan azt is nehezen értik meg, hogy egy világjárvány idején, amikor naponta százak halnak meg és ezrek kapják el a vírust, akkor nem sétálhat be bárki bármikor a kórházakba. A hozzátartozók mellé külön orvosokat kell biztosítani úgy, hogy eleve nincsenek sokan, és mindenki rengeteget túlórázik.

Rengeteg védőöltözetet kell biztosítani a családtagoknak úgy, hogy maguk a kórházban dolgozók sincsenek nagyon eleresztve ezekkel a felszerelésekkel, mondja az orvos. Vannak, akik 9-10 hozzátartozót akarnak bevinni, de erre nincs lehetőség, egy, maximum két embert engedhetnek be betegenként.

Az egészségügyben emberfeletti munkát végző, nap mint nap emberek életéért küzdő orvosok felé irányuló társadalmi érdeklődés sokkal csekélyebb, mint amilyen az első hullám idején volt. Az orvos szerint tavasszal még rengeteg adományt kaptak, esténként tapsolták őket az emberek, koncerteket adtak nekik, ilyen gesztusból a második, sokkal súlyosabb hullámban jóval kevesebb jut el hozzájuk.

Kerestük a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházat is, de kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz. Kerestük a felvételeket készítő, gyerekét gyászoló férfit is, de ő sem reagált az üzeneteinkre. Ha válaszolnak, frissítjük a cikket. A videókat személyiségi jogok miatt nem tesszük közzé.

Frissítés december 12.

Szombaton délelőtt egy kivételével az említett videók eltűntek a gyászoló férfi Facebook-oldaláról.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!