Belarusz lezárja a határait

2020. december 10. – 14:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Belarusz a koronavírus elleni küzdelem érdekében még decemberben lezárja határait – ismertette az MTI csütörtökön a minszki kormány előző esti bejelentését.

Az intézkedés értelmében a belarusz állampolgároknak tilos elhagyni az országot, hacsak nem munkához vagy tanuláshoz kapcsolódó utazást terveznek. A rendelkezés a közzététel pillanatától számított 10 napon belül lép hatályba, arra nincs utalás, hogy a határzár mennyi ideig maradhat érvényben.

A korlátozás nem terjed ki a nemzetközi fuvarozó cégek sofőrjeire és a diplomatákra. A külföldről érkezőket beengedik az országba, de tíz napra karanténba kell vonulniuk.

A belarusz egészségügyi minisztérium közlése szerint az országban szerdáig 152 453 igazolt fertőzöttet vettek nyilvántartásba, és a járvány kezdete óta 1230-an haltak bele a betegségbe.

A Telegram üzenetküldő szolgáltatáson működő Nexta Live hírcsatorna, a belarusz tiltakozásokról beszámoló egyik legjelentősebb forrás, a lépést úgy minősítette, hogy „megérkezett a vasfüggöny”. Ezzel arra akart utalni, hogy Minszk valójában nem a koronavírus-járvány, hanem a tömeges elvándorlás okozta válság ellen akar védekezni. Belaruszban ugyanis évek óta komoly problémát okoz a belarusz állampolgárok és vállalatok környező országokba való áttelepülése, melyet Ukrajnától a Baltikumig gyorsított bevándorlási eljárásokkal és adókedvezményekkel ösztönöznek. Raman Halovcsenka belarusz kormányfő decemberben azt mondta, azon fognak munkálkodni, hogy megfékezzék a tehetséges emberek elvándorlását, különösen a fiatalokét.

A kivándorlási hajlandóságot a több mint négy hónapja tartó politikai válság sem mérsékli. Ahogy arról helyszíni riportban is beszámoltunk, Belaruszban ismétlődő tiltakozások zajlanak augusztus 9-e óta, amikor az elnökválasztás eredményeképpen ismét, immár hatodszor Alekszandr Lukasenko belarusz elnök győzött. Az ellenzék meggyőző bizonyítékokat vonultatott fel amellett, hogy a választást elcsalták, ezért azt követelik, hogy Lukasenko távozzon a hatalomból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!