Az Operaház állítja, hogy biztonságosak a próbáik és kevés a fertőzött művészük

2020. november 27. – 11:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Narancs cikkét szemlézve a Telex is megírta, hogy művészeti szakszervezetek azt kérik a Magyar Állami Operaháztól, hogy állítsa le a próbáit, mert azok veszélyesek a koronavírus-terjedés szempontjából. Az Operaház cáfolja a lap állításait, az intézmény szerint minden védőeszköz rendelkezésre áll, és csak nagyon kevesen fertőzöttek.

Az Opera Kommunikáció a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levelében azt írta, hogy az állami szabályozás csak az előadásokat tiltja, a munkavégzést nem, az Operaházban más színházakhoz és művészeti együttesekhez hasonlóan folyik a munka.

A Magyar Narancs cikkében arról írt, hogy november 19-én az egyik tánckari próbán 29-en jelentettek beteget, vagy azért mert fertőzöttek, vagy kontaktszemélyek voltak. A sok fertőzött miatt a próbák le is álltak a lap értesülése szerint. Az Operaház cáfolja ezt, azt írták, hogy nem állak le a Veszedelmes éden darab próbái, sőt november 21-én egy online előadást is tartottak belőle.

Az Opera közleménye szerint a 200 fős zenekarból csak egy koronavírusos betegük van, a 150 fős énekkarból pedig ketten fertőzöttek. A művészeket rendszeresen szűrik, több ezer tesztet végeztek már el. Azt írták, minden lehetséges védőeszközt használnak, a próbákon maszkot viselnek, ózonos fertőtlenítést alkalmaznak, a fúvósokat plexifallal védik, a próbatermekben pedig szétültetik a művészeket a távolságtartás miatt. Az intézmény azt is írta, hogy a próbatermeik hatalmasak, az Opera kőbányai bázisán akár 300-an is dolgozhatnak egyszerre biztonságosan, mert az 25 ezer négyzetméteres. A Narancs ezzel szemben cikkében a távolságtartás és a védőeszközök hiányáról írt.

Az Opera Kommunikáció levelében megjegyezte, azért nem válaszolt a Magyar Narancsnak, mert egy korábbi levélváltás után a lap nem közölte le válaszaikat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!