Az operaházi próbák leállítását kérik szakszervezetek, mert sok a koronavírussal érintett művész

2020. november 26. – 12:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A zenekari és énekkari próbák leállítását kérik az Operaház dolgozói a vezetéstől, mert egyre több koronavírus-fertőzött van a társulatban. A balettkar próbáit már egy hete leállították a sok fertőzött miatt.

Az Operaház december 19-ig zárva tart a korlátozó intézkedések miatt, de az online térben tartott élő közvetítéses előadásokat és azok próbáit, illetve más előadások próbáit továbbra is megtartják. A Veszedelmes éden című darab próbáin egy légtérben egyszerre körülbelül ötven fő vesz részt, de a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete szerint a kőbányai Eiffel Műhelyházban volt olyan műszak, amikor 250-300-an dolgoztak. Az érdekvédelmi szervezetek éppen ezért a próbák leállítását követelték Ókovács Szilveszter főigazgatótól.

A Veszedelmes éden próbáit csak azért állították le november 19-től két hétre a Magyar Narancs cikke szerint, mert előző nap a próbára berendeltek közül 29 fő jelentett beteget; közel 90 százalékuk covidos volt vagy ilyen fertőzöttel érintkezett, ami hozzávetőleg a táncosok 30 százalékát jelenti.

A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című operájának próbáján az Eiffel Műhelyházban 2020. október 27-énFotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című operájának próbáján az Eiffel Műhelyházban 2020. október 27-énFotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A szakszervezetek a zenekari próbákat is veszélyesnek ítélik, hiszen vannak olyan többórás alkalmak, amikor 90 zenész van összezárva egy teremben. A próbákon sem az énekesek sem a fúvósok nem lehetnek maszkban, az egy kottából játszó két zenész pultján pedig nem tartható távolság. Ez nincs is összhangban az előadó-művészeti szakmai ajánlással. A Művészeti Szakszervezetek Szövetsége (MSZSZ) felhívta a figyelmet, hogy fokozott a veszély az ének- és tánckarok munkájánál, mert a tevékenységük közben ontják a kiáramló levegőt és esetlegesen a víruscseppeket is. Éppen ezért kiscsoportos ének- és zenekari próbákat javasoltak, utóbbinál plexilapokkal elválasztott muzsikusokkal. Ha ez megoldhatatlan, a próbák leállítását javasolja az MSZSZ.

A Magyar Narancs megkereste Ókovácsot is, hogy felfüggeszti-e a próbákat, de egyelőre nem reagált a főigazgató, aki korábban maga is koronavírus-fertőzött volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!