A dán ellenzék környezeti katasztófától tartva kiásatna több millió nyérctetemet

2020. november 27. – 16:18

A dán ellenzék környezeti katasztófától tartva kiásatna több millió nyérctetemet
Fotó: Morten Stricker/Ritzau Scanpix/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy koronavírus-mutációtól tartva Dániában belekezdtek a prémjükért tartott nyércek lemészárlásába, de egyre több a probléma a tetemekkel. Most attól tartanak, hogy az eltemetett dögök az ivóvízbázist szennyezhetik.

November elején a dán kormány elrendelte a körülbelül 17 milliós nyércállomány teljes kipusztítását, mert több farmon az állatokban egy olyan mutációját találták meg a koronavírusnak, ami ellen nem biztos, hogy hatékonyak lehetnek az eddig fejlesztett vakcinák a kutatók szerint. A dánok úgy gondolták, hogy a vírus állatról emberre terjedését úgy akadályozhatják meg legkönnyebben, ha kiirtják a nyérceket. Mint később kiderült, jogtalanul elrendelték az állatok leölését, és sok farmon bele is kezdtek az elpusztításukba, több millió nyércet már ki is végeztek.

A tízezer tonnányi tetemek egy részét elégették, de kapacitáshiány miatt a legtöbb helyen egyszerűen egy árokba temették a nyérceket. Ebből például a Holstebro katonai bázison probléma adódott, mert a nem túl mélyre ásott, majd felpuffadt tetemek feljöttek a föld felszínére.

Az átgondolatlan mészárlás és a környezeti hatásokkal nem igen törődő elhantolás miatt újabb veszélyhelyzet alakult ki, Jütland tartományban attól tartanak, hogy a tetemek elszennyezhetnek egy tavat és egy ivóvízbázist, írja a BBC.

Az egyik ellenzéki párt, a Venstre szerint a nyérceket ki kell ásni, és trágyatároló konténerekbe kell pakolni a tetemeket, így nem szennyezik el a környezetüket. Hasonlóan vélekedett Signe Munk, a Szocialista Néppárt képviselője is, ő úgy véli, hogy az eltemetett nyércek ketyegő környezeti bombák, és ezért ki kell ásni azokat. Lea Wermelin környezetvédelmi miniszter elismerte, hogy a nyércek eltemetése nem a legjobb módszer, az elégetés lenne az, de gyorsan kellett lépniük.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!