Pert vesztett az Emmi, mégse árulja el, miért kellett tavasszal annyi kórházi ágyat kiüríteni

2020. november 24. – 19:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pert vesztett a koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma során végrehajtott radikális kórháziágy-felszabadítások ügyében, de a minisztérium a bírósági döntés ellenére mégsem adta ki a sok kritikák kapott intézkedést megalapozó hatástanulmányokat – derül ki az iratokat kiperelő Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzéséből.

Tavasszal 39 500 kórházi ágy felszabadításáról született döntés – ami az összes kapacitás 60 százaléka –, miközben ennyire még az első hullám által egyik legsúlyosabban érintett, és persze jóval nagyobb népességszámú Olaszországban sem volt szükség. Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, a lépés minden nyilvánosan vagy a háttérben megszólaló szakember szerint indokolatlan mértékű volt.

Szél Bernadett szerint az Emmi az elvesztett per ellenére sem küldött neki az intézkedést megalapozó szakmai anyagokat. A minisztérium a „válaszában csak arról ír, hogy a miniszteri utasítást kapacitásfelmérés előzte meg, és újra elsüti azt a sokszor ismételt hazugságot, hogy csak az ágyak 2 százalékát kellett felszabadítani, mert 58 százalék már szabad volt – országosan. A kiürítést viszont intézményenként kellett teljesíteni” – írta a képviselő, aki az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet példáját felidézve illusztrálja, hogy az egyes intézményekben a kiürítések meghaladták az Emmi által kommunikált mértéket.

„Minden hozzám került információ alapján világosan látszik: előkészítetlenül, szakmai indokok nélkül és embertelenül zajlott az ágyfelszabadítás, amiért a kormány minden felelősséget az orvosokra és kórházakra hárított”

– írta.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!