Müller Cecília: Három, harmincas éveiben járó koronavírusos férfi is meghalt az elmúlt 24 órában

2020. november 20. – 12:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 30, egy 31 és egy 34 éves férfi is meghalt koronavírus-fertőzöttként – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos pénteken, az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján a napi adatokról (ezekről bővebben itt) azzal a kiegészítéssel, hogy mindannyiuknak volt súlyos alapbetegsége. Ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos a higiénés szabályok, a jogszabályok és ajánlások betartása, a krónikus betegeknek pedig kiemelten figyelniük kell magukra, mert „nagyon magas kockázatnak vannak kitéve, elsősorban a szövődmények vonatkozásában”.

A Telex is írt a cukorbetegség és a koronavírus kapcsolatáról: a betegségről Müller Cecília azt mondta, hogy a The Lancet folyóiratban megjelent tanulmány szerint a cukorbetegnek kétszer akkora esélye van a megfertőződésre, mint annak, aki nem az, és ugyanez igaz a súlyos szövődmények kialakulására is. „Ugyanakkor ha ez a betegség karbantartott, jól kezelt, akkor ez a kockázat jelentősen csökkenthető.”

Növekvő tendenciát mutat a kórházban kezeltek száma, ez az a szám, ami miatt mindennap kérjük önöket, hogy figyeljenek oda magukra, egymásra, tartsák be a higiénés szabályokat

– mondta, hozzátéve, hogy az egészségügyben dolgozók heroikus munkát végeznek.

Eddig a szociális otthonok 26 százalékában találtak fertőzötteket, de Müller Cecília hangsúlyozta, hogy ennek mértéke nagyon széles, egy-egy esettől a 60 százalékos fertőzöttségig terjed a különböző intézményekben. „Jelenleg országosan 417 szociális intézmény érintett, ezek közül hat olyan van, ami a járvány első hullámában is érintett volt. Ha a gondozottaknak az arányát és számát vesszük figyelembe, akkor csak 6 százalékról beszélhetünk. 5940 fő pozitív személyt tartunk nyilván a járvány kezdete óta, ez 6 százalékát teszi ki az összes gondozott személynek. 94 százalékuk nem érintett. 1175 fő szorult kórházi ellátására innen, és 586 fő hunyt el.” A gondozó-ápoló személyzet 1 százaléka kapta el eddig a koronavírus, ez 976 dolgozót jelent, közülük 21-en szorultak kórházi ellátásra. Müller Cecília megköszönte az ott dolgozók áldozatok munkáját, a gondozottaknak pedig a türelmet.

Felhívta a figyelmet a közelgő ünnepekre, arra, hogy rövidesen érdemes elkezdeni a karácsonyi ajándékok beszerzését, hogy elkerülhessük a zsúfoltságot, a tömeget az üzletekben.

A sajtótájékoztatón részt vett a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, aki elmondta, hogy pénteken megkezdődött a szociális intézmények dolgozóinak tesztelése, a jövő héten az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben indul a szűrés. György István hozzátette: összesen 16 691 helyszínen mintegy 370 ezer ember szűrését végzik el antigén gyorstesztekkel. A tesztelés rendszeres lesz az operatív törzs által meghatározott ütemezésben. A kormányhivatalok országszerte mintegy ezer mintavevő csapatot hoznak létre, amelyeknek tagjai lesznek orvostanhallgatók, írja az MTI. A részvétel önkéntes, de az államtitkár arra kérte az intézmények dolgozóit, segítsenek maguknak és a környezetüknek azzal, hogy alávetik magukat a tesztelésnek.

Kiss Róbert rendőr alezredes elsorolta az elmúlt 24 óra adatait. Ezekből kiderült többek között, hogy

  • kijárási tilalom miatt 327 emberrel szemben intézkedtek, 326 ténylegesen megsértette azt, egy közülük az otthonától 500 méternél távolabb sétáltatott kutyát;
  • maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt 345 ember ellen intézkedtek;
  • az üzletek korlátozott nyitva tartását és az üzletekre vonatkozó más szabályokat is ellenőrizték. 6 esetben döntöttek az ideiglenes bezárás mellett (5 budapesti üzlet ezek közül), 322 ember ellen intézkedtek.

A rendőr alezredes beszámolt arról is, hogy a balatonfüredi rendőrök elfogtak három férfit, akik tavasztól szájmaszkokat, gumikesztyűket és más egyéni védőeszközöket kínáltak eladásra. Előreutalást kértek, így az érintettek összesen több mint 10 millió forintot utaltak át nekik. Ehhez képest a megrendelt termékek töredékét szállították ki. Ellenük jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt indítottak eljárás.

Újságírói kérdésre válaszként elhangzott, hogy az óvodabezárás mindig egyénileg, adott intézményre vonatkozóan történik, függ attól, hogy az mennyire fertőzött, a fenntartó meg tudja-e oldani annak működtetését a vírus felbukkanása után. Arra a kérdésre, hogy szükségesnek tartják-e az általános óvodabezárás elrendelését, Müller Cecília azt mondta:

„Az egész országra kiterjedően szükségtelen lenne ilyen intézkedést hozni.”

A tisztifőorvos – szintén újságírói kérdésre – beszélt arról is, hogy otthon nem szükséges kézfertőtlenítővel kezet mosni, és kitért arra, hogy tapasztalataik szerint a kézmosás során a „nagyujj rendszeresen kimarad”.

Berendelték tesztelni? Kérjük, írja meg nekünk tapasztalatait ide kattintva!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!