Karácsony azt kéri a bevásárlóközpontoktól, hogy éjszaka tegyék ingyenessé a parkolóikat és mélygarázsaikat

2020. november 19. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

„Káoszt okoz a nagyvárosokban, Budapesten is, elsősorban a belvárosi kerületekben az ingyenes parkolás. Több kerületi polgármester, kormánypártiak és ellenzékiek, fordult hozzám, hogy találjunk megoldást” – kezdi Facebook-posztját Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, majd rátért arra, hogy a Fővárosi Önkormányzat miként próbálja meg kezelni a kialakult helyzetet.

A főpolgármester szerint ezt a problémát leginkább az tudja megoldani, aki okozta. Úgy látja, hogy a járvány kezeléséhez semmi köze sincs az ingyenes parkolás bevezetésének. Friss adatok hivatkozva azt írja, hogy a koronavírus által felerősített alapbetegségeknek mintegy harmada a levegő minőségéhez köthető, ezért szerinte a kormányzatnak egyeztetnie kéne erről az önkormányzatokkal.

Karácsony szerint az alapvető baj az, hogy Budapesten több az autó, mint amennyi parkolóhely van, ráadásul a belvárosi kerületekben több is a kiadott lakossági engedély, mint amennyi a parkolóhely. Szerinte erre hosszútávú, a járvány utáni időkre is vonatkozó megoldást kell találni. „Ennek az új parkolási rendnek a kialakításán dolgozunk hosszabb ideje, sok egyeztetés van mögöttünk, jó néhány még előttünk” – írja.

„Az ingyenes parkolás miatt kialakult káoszra rövidtávon megoldást a parkolóhelyek számának bővítése jelenthet. Ennek érdekében felkérem az állami intézményeket, felhívással fordulok a bevásárlóközpontokhoz, a nagy áruházláncokhoz, hogy parkolóikat, mélygarázsaikat tegyék ingyenessé a kijárási korlátozások idejére, este 7 és reggel 6 között”

– írja Karácsony, aki hozzáteszi, hogy ezt egyébként rendkívüli felhatalmazásával élve a kormány is elrendelheti. A főpolgármester szerint Budapest tehermentesítéséhez az is hozzájárulhatna, ha a korlátozó intézkedések idejére a kormány az M0-s körgyűrű használatát is ingyenessé tenné.

„A kerületi polgármesterek, akik a helyi lakosok kizárólagos parkolási helyeinek kijelölését kérik tőlem, pontosan tudják, hogy ehhez nem nekem kell levelet írniuk, hanem a jogszabályok szerint pontosan, parkolóhelyre lebontva ki kell dolgozniuk egy forgalomtechnikai tervet. A Budapest Közút ilyen részletes forgalomtechnikai tervek értékelése alapján tud eljárni az ügyben. Többen felvetették, miért nem a győri példa alapján halad Budapest, nos, a méret és a város összetettsége is indokolja, nem lehet egy az egyben lemásolni a győri intézkedéseket Budapesten” – válaszolta Karácsony a polgármesterek leveleire.

Karácsony összességében úgy látja, hogy ha volt valami haszna a szerinte észszerűtlenül elrendelt ingyenes parkolásnak, az az, hogy „nyilvánvalóvá teszi a problémákat, amelyekkel hosszú évek óta együtt élünk, és amelyek halaszthatatlanná teszik a budapesti parkolási rendszer átalakítását.”

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!