Egyre több polgármester kéri Karácsonyt, hogy szüntesse meg az ingyenes parkolás okozta káoszt Budapesten

2020. november 18. – 18:31

Másolás

Vágólapra másolva

Pikó András, Józsefváros polgármestere levélben fordult a Fővároshoz, hogy segítsenek megoldani a VIII. kerület parkolási problémáit. Miután a kormány a koronavírus-járvány elleni intézkedés részeként ingyenessé tette a parkolást, ez több budapesti kerületben és vidéki városban is káoszt okozott, valamint a légszennyezettség is az egészségügyi határérték fölé emelkedett egyes helyeken.

Pikó a Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett levelében azt írta, hogy a Teleki téri mérőállomás adata szerint a VIII. kerületben a legrosszabb Budapest levegője, valamint a nagykörút környéki mellékutcákban már a szabályozás másnapján elfogytak a parkolóhelyek. Ezekre a problémákra az ott lakók a Fővárostól várnak megoldást. Pikó példaként hozta fel Győr esetét, ahol a fideszes Dézsi Csaba András polgármester korlátozott várakozási övezetté nyilvánította a belvárosi parkolóhelyeket, így hétfőtől péntekig csak 11 és 16 óra között lehet bárhol ingyen parkolni, az időszakon kívül viszont csak az ott élők használhatják a pakolóhelyeket. Pikó szerint Budapesten is hasonló megoldásra lenne szükség.

A napokban az V. kerületi és a XIII. kerületi polgármester is kérte a főpolgármestert, hogy tegyen valamit a kormány által bevezetett ingyenes parkolás miatti káosszal. A VI. kerület a momentumos Soproni Tamás bejelentése alapján lépett: a napokban elkezdik kiszorítani Terézváros utcáiról az idegen autókat. Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere múlt pénteken szintén levélben jelezte Karácsonynak, hogy szükségesnek látja a közterületi lakossági parkolóhelyek biztosítását, amit a kerületeknek kellene kijelölni. Hasonlóképpen fogalmazott Tóth József, a XIII. kerület MSZP-s polgármestere is.

A VII. kerület, Erzsébetváros polgármestere, a DK-s Niedermüller Péter a Facebook-oldalán azt írta, hogy az önkormányzati parkolóhelyek felét a kerületi lakosoknak fogják fenntartani. 18 óra és reggel 7 óra között ezeket a helyeket csak azok a lakók használhatják, akiknek van parkolási engedélyük.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!