Dán egészségügyi minisztérium: Két hónapja nincs nyoma a nyércekhez köthető egyik mutációnak

2020. november 19. – 19:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vélhetően sehol nincs már jelen a koronavírusnak a nyércekben kifejlődött legveszélyesebb mutánsa az országban, jelentette be a dán egészségügyi minisztérium. Szeptember 15-e óta nem bukkantak a nyércekhez köthető öt mutáns közül a legveszélyesebb, úgynevezett 5-ös számú járványgóchoz kapcsolódó fertőzésre. Ez a törzs a korábbi vizsgálatok szerint gyengíti a szervezet képességét az antitestek képzésére, s ez akár hatástalanná is tehet jövőbeli vakcinákat. A minisztérium egyúttal bejelentette azt is, hogy enyhítenek az érintett megyékben az új fertőzések miatt elrendelt karanénrendelkezéseken is, írja az MTI.

Levágásra ítélt nyércek Dániában – Fotó: Mads Claus Rasmussen / RITZAU SCANPIX / AFP
Levágásra ítélt nyércek Dániában – Fotó: Mads Claus Rasmussen / RITZAU SCANPIX / AFP

Két héttel ezelőtt a fertőzésgóc megsemmisítésének céljával levágták az ország 17 milliós nyércállományát. Szerdán Morgen Jensen dán élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter benyújtotta a lemondását, mert a levágásról szóló utasítás nélkülözte a törvényes rendelkezést. Az ellenzék lemondásra szólította fel Mette Frederiksen miniszterelnököt is. Frederiksen korábban nyilvánosan bocsánatot kért, ám leszögezte azt is, hogy a nyércek levágásáról szóló döntés ésszerű volt, és az egészségügyi hatóságok elemzésén alapult.

Csütörtökre már hét ország jelentette a koronavírusnak azt a variánsát, ami a 17 millió, Dániában elpusztított nyérc halálához vezetett. Eddig Dániában, Hollandiában, Dél-Afrikában, Svájcban, a Feröer szigeteken, Oroszországban és az Egyesült Államokban azonosították a nyércekhez köthető vírusmutációt. A kezdeti aggodalmak óta több kutató is jelezte, kicsi az esélye annak, hogy az új mutáció komolyabb problémát jelentene a fejlesztés alatt álló vakcinák majdani hatásosságára. Bővebben erről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!