Főpolgámester-helyettes: Budapesten szeptember közepe óta csökken a fertőzöttek száma az országos értékhez képest

2020. november 19. – 20:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a koronavírus-járvány elleni védekezésről beszélt csütörtökön egy online háttérbeszélgetésen. Ezen azt mondta, az adatokból az látszik, hogy Budapesten szeptember közepe óta folyamatosan csökken a fertőzések száma az országos értékhez viszonyítva. A járvány kezdete óta az összes fertőzés 23,9 százaléka esett Budapestre, ez az elmúlt hét nap átlaga alapján 19,7 százalékra csökkent, és a budapesti halálozási arány is kisebb az országosnál.

A Fővárosi Önkormányzat a kormány által bejelentett tesztelés mellett fenntartják azt a döntését, hogy beszereznek 100 ezer antigéntesztet és ebből 50 ezret ingyen adnak a kerületeknek, a maradék tesztkapacitásból pedig tartalékot képeznek, és felhasználják a szociális intézményekben és a hajléktalanellátásban is, ha szükséges. Szervezik, hogy a digitális oktatásra való átállással felszabadult élelmet a hajléktalanellátásba, családok átmeneti otthonába, illetve olyan intézményekbe juttassák el, ahol nincs konyha. A főpolgármester-helyettes kijelentette, hogy a fővárosi idősotthonok és a hajléktalanellátás dolgozói bruttó 100 ezer forintos jutalmat kapnak majd, ez összesen 300 millió forintos kiadást jelent a fővárosnak.

Kiss Ambrus kérdésre válaszolva elmondta, szeptember elseje és november 18. között az idősellátásban 10 895 PCR-tesztet végeztek, ebből 225 volt pozitív. A hajléktalanellátásban 2414 tesztet végeztek, 61 volt pozitív. Többségében a munkavállalókat tesztelték. A fővárosnak 11 idősotthona van, amelyek 27 telephelyen működnek, ebből 6 otthon 10 telephelyén van fertőzött. Szeptember elseje óta 328 ellátottnál lett pozitív a teszt. Jelenleg 241 ember aktív fertőzött, a fővárosi fenntartású idősotthonokban szeptember elseje óta 35 ember hunyt el – mondta. Arra is kitért, hogy a Radnóti Miklós és a Katona József Színház vezetésében nem történik változás, a korábbi ügyvezető igazgatók – Kováts Adél és Máté Gábor – maradnak a posztjukon. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!