Vízágyúval oszlatta a német rendőrség a korlátozások ellen tüntetőket Berlinben

2020. november 18. – 14:34

Vízágyúval oszlatta a német rendőrség a korlátozások ellen tüntetőket Berlinben
Forrás: Fabrizio Bensch / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Vízágyút is bevetettek a berlini rendőrök, hogy távozásra bírják a német parlamenttől nem messze található Brandenburgi kapunál demonstráló tömeget szerdán, akik az Angela Merkel kormánya által bevezetni kívánt felhatalmazási törvény ellen tiltakoztak. Szemtanúk szerint a tüntetők palackokkal dobálták a rendőröket, és füstbombákat is működésbe hoztak, a rendőrök több embert letartóztattak – írja a Reuters.

A tüntetők a szerdán parlament elé kerülő új felhatalmazási törvény miatt mentek ki az utcára, ami lehetővé tenné a német kormánynak, hogy szövetségi szinten betartassa a gyülekezésre, maszkviselésre és köztéri alkoholfogyasztásra vonatkozó szabályokat, bezárassa a boltokat és leállíttassa a sportesemények megrendezését. Ez elég fontos változást jelentene, az intézkedések nagy része ugyanis jelenleg nem kötelező érvényű. Betartatni csak tartományi, vagy helyi szinten lehet őket, és közülük többet meg is semmisítettek a bíróságok.

A legtöbb német így is elfogadja, hogy a helyzet indokolttá teszi az intézkedéseket, a kritikusok szerint azonban ez túl nagy hatalmat ad a szövetségi kormány kezébe, és a parlament jóváhagyása nélkül veszélyezteti a németek jogait. A szélsőjobboldali AfD egyenesen odáig ment, hogy az 1933-as felhatalmazási törvényhez hasonlította a mostani csomagot, ami fontos szerepet játszott Adolf Hitler náci diktatúrájának kiépítésében. A radikálisok a békésnek induló tüntetésen is megjelentek, és a vírustagadók sem maradtak el a demonstrációról. A tüntetők nagy része az előzetes kérések ellenére nem viselt maszkot, és a megfelelő távolságot sem tartották egymástól.

A rendőrök paprikasprayt is bevetettek a szerdai tüntetésen.Forrás: Christian Mang / Reuters
A rendőrök paprikasprayt is bevetettek a szerdai tüntetésen.Forrás: Christian Mang / Reuters

Ugyan Németország az első hullámot elég jól kezelte, a másodikat viszont ők is sokkal jobban megszenvedik, így egyre komolyabb szabályozásokra van szükség. Ez ugyanakkor sokakból vált ki ellenérzést, november elején Lipcsében is több tízezren tüntettek a korlátozások ellen. Berlinben augusztusban is demonstráltak a korlátozások ellen, ebből pedig elég nagy botrány is lett, több tüntető ugyanis a fekete-fehér-vörös, szélsőjobboldaliak által használt zászlót lobogtatta a Reichstag lépcsőjén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!