A Pfizer-vakcina alkotója szerint csak jövő télre áll vissza rendesen az élet

2020. november 15. – 12:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az új Covid vakcina hatása már 2021 nyarán már érzékelhető lesz, de valójában jövő télre fog visszatérni az élet a normális kerékvágásba, állítja Ugur Sahin professzor, a Pfizer-BioNTech-vakcina egyik alkotója. Ez az a vakcina, ami az előrehaladott, 43 ezer tesztalany bevonásával végzett klinikai vizsgálatok szerint 90%-os hatékonysággal megelőzi a koronavírusból adódó betegséget.

Ugur Sahin professzor, a BioNTech társalapítója azt is elmondta, hogy amint elérhető lesz a lakosság számára a vakcina, akkor azt két adagban adják majd be, három hét különbséggel. Valószínűleg elsőbbséget élveznek majd az idősek, az idősotthonokban dolgozók és az egészségügyi dolgozók.

Olvassa el cikkünket az összes szóba jöhető vakcináról!

A BBC Andrew Marr Show-jában adott interjút Sahin professzor, és azt mondta, érdemesebb óvatosnak lenni, és arra számítani, tovább tart a világ visszarendeződése, mint azt eredendően gondolnánk. Szerinte az oltást „ez év végén, jövő év elején” kezdik el köröztetni a világban, a cég célja az, hogy jövő áprilisig világszerte több mint 300 millió adagot juttassanak az embereknek.

„Nyáron már csökken majd a fertőzési arány, a magas oltási arányt jövő év ősze-tele környékén érjük majd el”

– fogalmazott.

A BBC-interjúban azt is megkérdezték tőle, hogy az oltás ugyanolyan hatékony-e az idősebb embereknél, mint a fiatalabbaknál, de egyelőre erre nem tudott választ adni, azt mondta, három héttel később már okosabb lesz ezzel kapcsolatban.

Sahin professzor azt is elmondta, hogy az oltás mellékhatásai rendkívül enyhék: néhány napig enyhe vagy közepes fájdalom jelentkezett az injekció beadásának helyén, míg néhány résztvevőnek enyhe vagy közepes láza volt hasonló időszakban.

>>>Itt találja a Telex legfrissebb híreit<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!