Egyre kevesebben vesznek ki pénzt az automatákból, de olyankor jó sokat

2020. november 14. – 06:46

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány miatt csökkent az ATM-ek forgalma a készpénzkifizetési oldalon, miközben a bankkártyás vásárlások száma és értéke folyamatosan emelkedik, írja az MTI. A bankok naponta többször fertőtlenítik a fiókokban található automatáikat.

Az MTI négy bankot kérdezett végig a járvánnyal kapcsolatos készpénzforgalmi helyzetükről: az OTP Bankot, a K&H-t, az Erstét és a Takarékbankot.

Mindegyik banknál csökkent a bankautomaták használata a pandémia kezdete óta és mindegyiküknél régi törekvés volt, hogy az ügyfeleik készpénz helyett inkább kártyájukat, sőt mobiltelefonjukat használják fizetésre, és a vírushelyzet erre pozitívan hatott, felgyorsította a folyamatot.

A fiókokban elhelyezett ATM-ek felületének fertőtlenítését – billentyűzet, érintőfelület, nyomógombok fertőtlenítőkendős letörlése – a napi takarításon felül, folyamatosan végzik a bankok, de az OTP például a

nem fióki, egyéb külső helyszíneken található ATM-ek esetében a fiókiakhoz képest ritkábbak a takarítások.

A K&H Bank az MTI-nek azt mondta, a bank ügyfelei kevesebbszer vesznek ki pénzt, de olyankor magasabb összeget, így összesítve hasonló összeget vesznek ki, mint tavaly. A Takarékbanknál az első hullám alatt volt olyan hét, amikor az átlagos heti ATM forgalom 50 százaléka alatt is volt heti kifizetés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!