Trump a vakcináról beszélve halványan utalt rá, hogy elvesztette a válaszást

2020. november 13. – 22:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump leköszönő elnök – aki még mindig nem ismerte el vereségét, és továbbra is választási csalásról beszél bizonyítékok nélkül – először beszélt az elnökválasztás estéje, november 3. óta. Akkor egy meglehetősen furcsa beszédben saját győzelmét hirdette ki.

Ezúttal a koronavírus elleni vakcina fejlesztéséről adott helyzetjelentést. Elmondta, hogy ingyenes lesz a Pfizer által kifejlesztett, 90 százalékos hatékonyságú vakcina az amerikaiak számára, mert kifejezetten ezért szálltak be a fejlesztésbe 1,95 milliárd dollárral. Valójában ezt nem fizették ki a fejlesztésre, hanem a vakcinák leszállításakor, azok, illetve a logisztika ellentételezéséért fizetik majd ki.

A vakcinát elsőként az idősek, az egészségügyi állapotok miatt veszélyeztettek és a védekezés első vonalában dolgozók kapják majd meg, a lakosság döntő részéhez pedig áprilisban érhet el a védőoltás.

Donald Trump azt is elmondta, hogy a Pfizer védőoltása mellett három másik ígéretes vakcina fejlesztését is közelről figyeli az Egyesült Államok, de a lényeg, hogy mindenkinek jut majd az oltásból. „Az első egymillió oltás rövidesen szállításra kész” – jelentette ki Trump.

A jövőre nézve elmondta, hogy a jelenlegi kormány biztosan nem vezet be komolyabb lezárásokat, és ez a jövőben is így maradhat, mert „ki tudja, melyik kormány marad a folytatásra.” Ez az első alkalom, amikor úgy beszélt az elnökválasztásról, mint amin nem ő nyert, a választási csalás gyanújáról pedig említést sem tett.

A koronavírus-járvány elleni védekezés fontossága kiemelt elem volt a választást megnyerő Joe Biden kampányában. Biden már novemberben, a beiktatása előtt két hónappal felállította a koronavírus munkacsoportját, hogy az azonnal megkezdhesse majd a munkát, amint januárban átveszi Biden kormánya a hatalmat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!