Müller: Egyik hétről a másikra másfélszer több fertőzöttet regisztráltak

2020. november 10. – 12:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden is megtartotta tájékoztatóját az operatív törzs. Müller Cecília országos tisztifőorvos elsorolta a legfontosabb napi adatokat a vírussal kapcsolatban, ezekről ebben a cikkünkben számoltunk be bővebben.

Az országos tisztifőorvos szerint „örömteli”, hogy 1 millió adag favipiravir gyógyszer érkezett Kínából Magyarországra, a héten pedig még újabb egymillió adag várható Japánból.

Nagyon emelkednek a fertőzöttségi számok, épp ezért kell minden intézkedést meghozni a járvány lassítására, mondta Müller, aki később azt is javasolta, hogy „mindentől meg kell kímélnünk magunkat annak érdekében, hogy jó általános egészségügyi állapotban legyünk”.

Mint megállapították, a pozitivitási esetszám másfélszeresére nőtt a 44. hétről a 45. hétre, ez 10 794 embert jelent egy hét alatt.

A járvány kezdete óta az életkor szerinti megoszlás a fertőzöttség szerint:

  • a fertőzöttek egynegyede a 40–49 éves korosztályból kerül ki;
  • 15 százalék 65 éves és annál idősebb;
  • 4 százalék a 15 év alattiak aránya.

A területi eloszlás néhány sajátossága a 45. héten:

  • Budapesten van a fertőzöttek 22 százaléka;
  • Pest megyében 15 százalék,
  • Győrben 9 százalék,
  • Tolna megyében 488 eset van.

Kiss Róbert alezredes arról beszélt, hogy ellenőrzik a járványügyi rendeletek betartását, és ha kell, intézkednek, majd hosszasan ismertette a rendőri intézkedések számait.

Két újságírói kérdést is feltettek, az egyikre adott válaszból megtudtuk, azért kellett új rendeleteket hozni, hogy csökkentsék a járvány terjedését, a másikból pedig az derült ki, hogy a héten további influenzaoltásokat szállítanak ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!