Portugáliában is kijárási tilalmat vezetnek be

2020. november 9. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország mellett Portugália is újabb szigorításokat jelentett be. A fertőzöttek számának növekedése miatt az ország nagy részén kijárási tilalmat vezetnek be. A következő két hétben hétköznap este 11 órától reggel 5 óráig nem lehet elhagyni az otthonokat. A rendelkezés mintegy hétmillió emberre vonatkozik, ám az éjszaka munkát végzőkre nem. Hétvégén még ennél is szigorúbb lesz a korlátozás, délután 1 óra után csak az alapvető élelmiszerek vásárlása miatt lehet elhagyni az otthonokat. Az érintett területek között van a főváros Lisszabbon és Porto is.

A francia kormány fokozatosan terjeszti ki az eddigi helyi korlátozásokat, egyre több helyen zárnak be a bárok és egyéb üzletek, de az iskolák egyelőre nyitva maradnak. A francia kórházakban a sürgősségi osztályok kezdenek megtelni koronavírus-fertőzött betegekkel. A járvány kitörése óta több mint 1,8 millióan fertőződtek meg Franciaországban, ezzel Európában a legtöbb fertőzést itt regisztrálták, világszerte pedig a negyedik legtöbbet.

Belgiumban is részleges lezárásokat vezettek be a járvány terjedésének megfékezésére. A belga egészségügyi hatóságok abban bíznak, hogy hamarosan túljutnak a járvány második hullámának csúcspontján. Yves Van Laethem virológus egy sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy vasárnap mintegy 400 embert szállítottak kórházba a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt, míg november 3-án 879-en haltak meg. Jelenleg 6948 vírusos beteget kezelnek a belga kórházakban. Az iskolákban az őszi szünetet is meghosszabbították.

Csehországban az új fertőzöttek száma két hónapos rekordszintű emelkedés után ismét csökkenni kezdett, és a kórházba szállított betegek száma is nyolcezer alá csökkent. Oroszország viszont hétfőn rekordszámú, 21 798 új napi fertőzöttről számolt. Ez ezerrel több, mint a korábbi napi rekord, ugyanakkor az elmúlt 24 órában történt 256 haláleset jóval a legmagasabb halálozási szám alatt van. Oroszországban eddig közel 1,8 millió fertőzést regisztráltak, és 30 793-an haltak meg a fertőzés szövődményei miatt. Az orosz hatóságok mindezek ellenére nem fontolgatják, hogy országos szintű korlátozásokat vezessenek be. (AP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!