Lazítanak a covidos betegek hazaengedésének szabályain, hogy legyen elég hely

2020. november 9. – 16:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

November 7-től új eljárásrend lépett életbe az egészségügyben, amely lehetővé teszi a még nem teljesen gyógyult Covid-betegek hazaküldését a kórházból, derül ki a Telex birtokába került dokumentumból. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által frissített protokoll szerint a tünetmentes orvosoknak, ápolóknak sem kell 21 napot otthon tölteniük vagy két negatív PCR-tesztet bemutatniuk: elég lesz egy gyorsteszt ahhoz, hogy visszatérjenek a szolgálatba. Mindez azért kell, hogy több szabad ágy, és több szakképzett személyzet legyen az egyre növekvő számú beteg ellátásához.

A járvány elején szigorú protokoll vonatkozott a betegekre és az egészségügyi dolgozókra. A koronavírussal fertőzött betegek akkor hagyhatták el a kórházat, ha két, 48 órán belül készült PCR-teszt erősítette meg, hogy már nem fertőzöttek. A két teszt elvégzése előtt is elmehetett ugyan a beteg a kórházból, de akkor otthoni karanténba kellett vonulnia.

Azokra az egészségügyi dolgozókra, akik elkapták vírust, a civileknél szigorúbb előírások vonatkoztak. Ők csak akkor mehettek vissza dolgozni, ha 2 negatív PCR-tesztjük volt. Ha nem készült teszt, akkor csak 21 nap elteltével térhettek vissza munkahelyükre, szemben a nem egészségügyisekkel, akiknek csak 10 nap a karantén.

A fertőzöttek száma most gyorsan emelkedik, törvényszerű, hogy egyre több beteg szorul kórházi ápolásra. Az ellátás szervezését jelentősen megnehezíti, ha sok egészségügyi dolgozó esik ki hosszú időre a szolgálatból. A Telexnek egy megyei kórház orvosa is azt vetette fel, hogy sokat javítana a helyzeten, ha a tünetmentes covidos egészségügyi dolgozók hamarabb visszatérhetnének a munkába.

A november 7-én frissített eljárásrend még nem jelent meg az NNK honlapján, de a kórházak már megkapták. Az országos tiszti főorvos által kiadott, és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter által ellenjegyzett ajánlás a következőket tartalmazza:

A koronavírusos beteg hazaengedhető, ha meggyógyult (tünetmentessé vált), illetve legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek vagy egyértelműen javulóban vannak, és a radiológiai kép a tüdőgyulladás egyértelmű javulását mutatja, vagy nem mutat kóros eltérést. Amennyiben a hazabocsátás a tünetek kezdetétől számított 10 napon belül történik, akkor a betegnek még a 10. napig otthoni karanténban kell lennie. Hazaengedhető az a beteg is, akinél egy antigén gyorsteszt negatív eredményt mutat. Aki szociális otthonba tér vissza, annak az elbocsátás klinikai feltételeinek is meg kell felelnie, és negatív gyorstesztre is szüksége van.

A koronavírussal fertőzött egészségügyi dolgozó akkor térhet vissza a munkahelyére, ha klinikailag gyógyult vagy Covid-19 fertőzése tünetmentesen zajlott le, és egy negatív SARS-CoV-2 antigén gyorsteszt eredménye van. A mintavétel nem lehet korábbi a klinikai tünetek megjelenését követő 7. napnál. Továbbra is érvényben marad az a szabály, hogy ha nincs teszteredmény, akkor az egészségügyi dolgozó 21 nappal a tünetek megjelenése vagy a fertőzés kimutatása után térhet vissza dolgozni.

Nem változtak a szabályok az otthonukban vagy szociális intézményekben elkülönített betegek, illetve a kórházban fekvő, nem koronavírusos betegek izolációjának megszüntetésére.

A Telex legfrissebb híreit ide kattintva olvashatja el.

Orbán Viktor hétfőn délelőtt komoly korlátozó intézkedéseket jelentett be a járvány megfékezésére. A kormányfő azt mondta: ha a betegek száma így emelkedik, az egészségügy nem fogja bírni a terhelést. Az egyik intézkedés arról szól, hogy az egészségügyi dolgozókat minden hétfőn szűrni fogják gyorstesztekkel.

A szomszédos Szlovákiában lehetővé teszik, hogy fertőzött, de tünetmentes egészségügyi alkalmazott is dolgozzon a betegellátásban, hogy a munkaerőhiány ne veszélyeztesse az egészségügy működését, írja az Új Szó. Ezeket a dolgozókat lehetőleg olyan munkakörbe kell sorolni, ahol vagy igazolt Covid-19-betegek ellátásában vesznek részt, vagy nem kerülnek közvetlen kapcsolatba betegekkel. Ján Mikas országos tiszti főorvos azt mondta: ha életmentő beavatkozásról van szó, és csak egy tünetmentes fertőzött sebész van a kórházban, akkor ő a szigorú előírások betartása mellett műthet, hogy megmentse a páciens életét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!