Biztató a Pfizer gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának hatékonysága

2020. november 9. – 15:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az első, nagyszabású vizsgálatok eredményei alapján a Pfizer és BioNTech vállalatok közös vakcinája 90 százalékban hatékonynak bizonyult, ami sokkal hatásosabb, mint amire a legtöbb szakértő számított. A harmadik fázisú klinikai vizsgálatokban több mint 43 ezeren vettek részt. Az önkéntesek vagy igazi vakcinát kaptak, amelyet kétszer, nagyjából háromhetes különbséggel kaptak meg, vagy pedig egy placebo alternatívát, például agyhártyagyulladás elleni védőoltást, és sem ők, sem az őket kezelő orvosok nem tudják, hogy milyen szert is kaptak valójában.

Ez egy nagyszerű nap a tudomány és az emberiség számára. A harmadik fázisú Covid-19-vakcinakísérletünk első eredménysorozata az első bizonyíték arra, hogy az oltóanyag képes megakadályozni a betegség kialakulását”

– mondta dr. Albert Bourla, a Pfizer elnöke és vezérigazgatója. A vizsgálat még tovább folytatódik, ami azt jelenti, hogy a hatékonyság eddigi aránya megváltozhat, de az, hogy a fertőzések 90 százalékát megakadályozta, a politikusok és a közegészségügyi vezetőket figyelmét is felkeltette. (The Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!