Müller Cecília szerint ahova nem muszáj, oda ne menjünk

2020. november 8. – 20:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mindenki tartsa be a szigorodó higiénés szabályokat, ugyanis mindenkinek felelőssége van – idézi Müller Cecília országos tisztifőorvos szavait az MTI. Müller a nagyvenyimi orvosi rendelőben adott interjút vasárnap az állami médiának, amiben hangsúlyozta, minden korosztálynak és egyénnek felelőssége van a koronavírus-járvány alakulásában.

Az országos tisztifőorvos szerint nagy tempóban ível felfelé a járvány, ugyanis most már 11-14 naponta megduplázódik a betegek száma. Napi 20 ezer laborvizsgálatot végeznek el koronavírusra, az elmúlt 24 órában pedig 4673 új fertőzöttet regisztráltak – azaz az összes elvégzett teszt közel negyede lett pozitív.

Ez már csak azért sem jelent semmi jót, mert a WHO ajánlása szerint 5 százalékos arány alatt tartható kordában a járvány, de a magyarországi adatok már a 12 százalékos felső korlátot is megduplázzák:

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Vasárnapi adatok szerint 5803 embert ápolnak kórházban koronavírus-fertőzés miatt, és 417-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller szerint Európa-szerte több országban a teljesítőképessége határán van az egészségügyi rendszer – ennek itthoni fenntartásáért pedig elhalasztják a nem sürgős beavatkozásokat. A tisztifőorvos szerint a cél a szigorodó higiénés szabályok betartása:

mindenkinek „egészséges védekezési ösztönt” kell követnie, és „ahova nem muszáj, ne menjen”.

Müller Cecília ajánlja a szabadtéri maszkhasználatot, a rendszeres testmozgást, a helyes táplálkozást, a belső terek szellőztetését, és az influenza elleni védőoltást. A tisztiorvos viszont nem ajánlja a kézfogást, a puszikat, és az antigén alapú gyorsteszteket sem – az ugyanis tömeges szűrés esetén sok esetben nem mutatja ki a fertőzöttséget, és hamis biztonságérzetet alakít ki.

> > > > > A Telex legfrissebb híreit itt találja > > > > >

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!