A sürgősségi orvostani társaság szerint hamarosan szükség lesz az etikai kódexre, ami segít eldönteni, kit mentsenek meg inkább, ha nincs elég kapacitás

2020. november 6. – 08:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Online kongresszus tartott csütörtökön a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE), amelyen az egészségügyi ellátórendszer koronavírus miatti túlterheltségével foglalkoztak – számolt be a Medical Online. A felszólaló szakemberek érintették azokat az etikai irányelveket, amelyek mentén dönteni kell majd, kinek az életét mentsék meg, ha több lesz a súlyos állapotú beteg, mint a rendelkezésre álló kapacitás. Ez nem egy távoli, pesszimista jövőkép,

már most vannak olyan osztályok, ahol alkalmazni kellene a MOK etikai ajánlását

– fogalmazott Lovas András, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának vezetője. Az intézményekben rendelkezésre álló 1000 intenzív terápiás ágy 60-70 százaléka volt foglalt januárban, normál ellátás mellett. A rendelkezésre álló személyzet legfeljebb kétezer, intenzív ellátásra szoruló beteget tud ellátni, ám a kórházi kezelésre szoruló Covid-19-betegek száma exponenciálisan nő. November 5-én több mint ötezer főt ápolnak az intézményekben, a respirátoron lévők száma 378 – sorolta az adatokat az osztályvezető, aki az ország három pontján lévő intenzív osztályától azt a választ kapta, hogy mindegyik telített. Egy pénteki interjúban a MOK titkára is arról beszélt, heteken belül a tavaszi olasz helyzethez hasonló következhet be Magyarországon.

Hegedűs Zsolt, a MOK Etikai Kollégiumának elnöke azt mondta, az olasz, német példák nyomán már tavasszal a legjobbat remélve, de a legrosszabbra felkészülve írták meg a kódexet. Az útmutatás abban segít, hogy a súlyos morális terhet okozó választás terhét levéve az egyes orvosok válláról, „széles körben elfogadott, etikai szempontok szerint megfogalmazott elvek mentén történhessen az ellátás, és születhessenek meg a szükséges döntések”. A kódex alapján a jobban védhető életet kell előnyben részesíteni, a lehető legtöbb emberélet megmentése a cél.

Vagyis priorizálni kell azokat a betegeket, akik a megfelelő terápia mellett nagyobb valószínűséggel gyógyulnak meg, szemben azokkal, akiknek erre kevesebb az esélyük.

Az eljárás komoly triázsolást igényel, amit azonban nem a kezelő orvosnak, hanem az intézményi triázsteamnek kell elvégeznie – derült ki Berényi Tamás, az MSOTKE elnökségi tagja előadásából. A háromtagú triázsteam valamennyi érintett beteg aktuális állapotát és terápiás folyamatát figyelemmel kíséri, és összeveti azt a rendelkezésre álló kapacitásokkal. A csapatot a triázstiszt – oxiológus, sürgősségi orvos, aneszteziológus, intenzívterápiás szakorvos – vezeti, aki mélyreható ismeretekkel, többéves szakmai gyakorlattal rendelkezik a kritikus állapotú betegek ellátásában.

> > > > > A Telex legfrissebb híreit itt találja > > > > >

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!