Meghalt egy XIII. kerületi iskola tanára, aki korábban koronavírus-karanténban volt

2020. október 27. – 13:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Koronavírus-fertőzöttként meghalt az egyik XIII. kerületi általános iskola tanára – írja a Hvg.hu. Vele együtt már négy áldozatról tud a szakszervezet – írják a honlapjukon.

A lap úgy tudja, hogy az ötvenes éveiben járó tanár krónikus beteg volt, szeptemberben ő is munkába állt. Egyik osztálya, írják, még az őszi szünet előtt karanténba került egy koronavírusos megbetegedés miatt. Röviddel a hvg.hu cikke után a Facebookon keringeni kezdett egy bejegyzés, amiről azt írják, hogy az elhunyt pedagógus hozzátartozójától származik, és amiben az áll, hogy a tanár nem a koronavírus áldozata, hanem hosszan tartó, súlyos betegségben hunyt el. A Hvg.hu cikke szerint a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) korábban megerősítette, hogy a tanár koronavírusos volt, de a Telex megkeresésére a PSZ azt válaszolta, csak annyit állítanak, hogy a tanár ősszel karanténban volt az osztállyal együtt. A koronavírusos áldozati statisztikába egyébként minden olyan elhunytat beleszámolnak, akinek pozitív volt a tesztje a halála előtt.

Hétfőn írta meg a Magyar Nemzet, hogy a Klebelsberg Központ (Klik) nem vezet nyilvántartást a koronavírussal megfertőződött pedagógusokról, Müller Cecília pedig még tegnap, az operatív törzs sajtótájékoztatóján úgy pontosította ezt, hogy a Klik nem minősül sem adatgazdának, sem adatkezelőnek ebben a kérdésben, ezeket az információkat kizárólag a Népegészségügyi Hatóság kezelheti. Ugyanakkor hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy egy-egy intézményben ne tudná az igazgató, hogy hány pedagógus érintett. Az információ rendelkezésre áll, de azt a jogszabály határozza meg, hogy ennek az információnak, mely hatóság az adatgazdája.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nemrég publikálta egy, a pedagógusok körében végzett felmérés eredményeit, amiből az derült ki, hogy tízből több mint hat, oktatásban dolgozó fél attól, hogy elkapja a koronavírust. A válaszadók közül a többség úgy érzi, nem biztosítottak számára a biztonságos munkavégzés feltételei, a kormány járványkezelését pedig átlagosan kettesre értékelték. A többség ugyanakkor még ennél is rosszabb, egyes, azaz elégtelen osztályzatot adott rá. Kérdezték azt is, hogy milyen fertőzöttségi számokról tudnak az intézményekben, amire a többség azt válaszolta: semmilyenről, mert nincs róla információ.

Frissítés, 16:03 – Matastik Ágnes, a pedagógus testvére közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz. „'A nővérem hosszan tartó súlyos betegségben halt meg, mely semmilyen összefüggésben nem állt a covid fertőzéssel. Az iskolában valóban volt korábban covid fertőzés. Személyiségi jogait tiszteletben tartva annyit közölhetek Önnel, hogy sajnos nem találták meg számára a megfelelő gyógykezelést, ezért hunyt el. Állapota az utóbbi időben súlyosbodott átmeneti javulás után.Ez sajnos a járvány nélkül is bekövetkezett volna. ”

>>>Kattintson ide, ha a legfrissebb híreink közül válogatna!>>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!