Conte: Olaszország nem állhat le!

2020. október 18. – 07:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Híreink a koronavírus-járványról, 2020. október 18-án. Cikkünk folyamatosan frissül!

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

22:35 – Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerint Olaszország gazdasága nem engedheti meg magának az újabb leállást. Szerinte a tavaszi járványhelyzet nem ismétlődik meg, „most az ország felkészültebb”. Több intézkedést is bejelentett: a polgármesterek este kilenctől elrendelhetik azoknak az utcáknak és tereknek a lezárását, „ahol tömörülések alakulhatnak ki”. Éjfélig nyitva tarthatnak az éttermek, ahol ülve lehet enni, asztalonként legfeljebb hat személlyel. Este hatkor be kell zárni azoknak, amelyek nem tudnak minden vendégnek ülőhelyet biztosítani, tehát a bároknak, presszóknak és a szórakozóhelyeknek. Az oktatás is folytatódik. (MTI)

20:39 – Kritikusnak nevezte Lombardia tartomány, kiemelten Milánó városa kórházainak telítettségét Walter Bergamaschi, a helyi közegészségügyi hivatal vezetője, miután az egy nap alatt végzett vírustesztek és a szűrt fertőzöttek aránya megközelítette a tíz százalékot. Egy nap alatt 11 705-tel emelkedett a szűrt fertőzöttek száma. Az aktív betegek száma túllépte a 126 ezret. Hatvankilenc beteg halt meg. (MTI)

16:40 – Szlovéniában minden ötödik koronavírusteszt pozitív eredményt hozott szombaton. A kormány által vasárnap közzétett adatok szerint szombaton 726-tal 15 142-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Pénteken rekordszámú, 898 esetről számoltak be, négy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 191-re nőtt Szlovéniában. A szomszédos Horvátországban egy nap alatt, vasárnapra 819-cel nőtt és elérte a 25 580-at az azonosított fertőzöttek száma. Nyolc ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 363-ra nőtt. (MTI)

16:26 - Szigorúbb korlátozások bevezetését jelentette be vasárnap a svájci kormány, hogy ezzel lassítsák a járvány terjedését az országban. Hétfőtől tilos lesz a 15 főnél nagyobb összejövetelek tartása a közterületeken, a nyilvános beltéri helyeken – például az üzletekben, iskolákban, templomokban és mozikban – kötelező lesz a maszk viselése. A tömegközlekedési eszközökön túl már a vasútállomásokon, a repülőtereken, az autóbusz- és villamosmegállókban is maszkot kell hordani. A 8,6 millió lakosú Svájcban pénteken a járvány kezdete óta a legmagasabb napi fertőzésszámot mérték, 24 óra alatt 3105 új fertőzöttet regisztráltak. Eddig összesen 74 422 ember kapta el a koronavírust Svájcban, közülük 1823-an haltak meg. (Reuters)

14:55 - Elmarad a szerdára tervezett Telekom Veszprém-Barcelona rangadó a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, mert a katalán csapatnak karanténba kellett vonulnia. Az FC Barcelona honlapjának vasárnapi közleménye szerint a pénteki koronavírustesztek három játékosnál pozitív eredményt hoztak, ezért az egész keretnek, valamint a szakmai stáb tagjainak elszigeteltségben kell tölteniük a következő tíz napot. (MTI)

12:15 - Véget ért Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök karanténja, mostantól személyesen is részt vehet a találkozóin. A politikus korábban azért került karanténba, mert egy koronavírussal fertőzött személlyel érintkezett.

11:00 - Izraelben egy hónapos zárlat után megkezdődött a fokozatos nyitás. Reggel megnyitották kapuikat az óvodák, de vannak települések, melyek egy nappal elhalasztották a gyermekek fogadását, mert előbb megvárják az óvónők és a teljes személyzet koronavírus-tesztjeinek eredményeit. Továbbra is érvényben marad a gyülekezési tilalom, zárt helyen csak tíz ember tartózkodhat, nyílt terepen pedig húsz, ami alól kivételt jelentenek a demokratikus alapjog gyakorlásához szükséges tüntetések. (MTI)

10:06 - Öt montenegrói városban hétfőtől bezárják az iskolákat, az óvodákat és a vendéglátóhelyeket, valamint éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be, mert a koronavírus-fertőzöttek száma kritikus méreteket öltött – írta az MTI.

9:43 - Legfrissebb vasárnapi adatok Magyarországról: 31 ezer aktív fertőzött, ismét elhunyt 33 ember az elmúlt 24 órában. Két napja ugyanennyien haltak el a koronavírus következtében, ez a halálozási adat itthon rekordnak számít.

08:15 - Kilenc nagyvárosban (Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier) szombattól legalább négy, de a kormány szándékai szerint várhatóan hat hétig este 9 óra és reggel 6 óra között alapos indok nélkül senki nem hagyhatja el a lakhelyét.

Párizsban és a többi nagyvárosban is szilveszteri hangulat uralkodott péntek este és szombat este 9 óráig, tele voltak a bárok és az éttermek teraszai az enyhe időben. Este 10 órára azonban olyan kihalt lett a főváros, hogy a Le Monde című napilap tudósítása szerint a rendőrök sem számítottak ekkora nyugalomra a párizsi utcákon – írta az MTI. Közben az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint több mint 32 ezerrel emelkedett az elmúlt 24 órában a fertőzöttek száma, amire nem volt példa Franciaországban a járvány kezdete óta.

08:06 – Müller Cecília nem szabad belefáradnunk a járványba, mert még legalább annyi van előttünk, mint amennyit már magunk mögött hagytunk. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a krónikus betegek kérjék az influenza-elleni védőoltást a háziorvosuktól, a fiataloknak pedig C- és D-vitamin szedését javasolta. Müller nyilatkozatáról a teljes cikkünket itt olvashatják.

7:42 - A világon már 39 607 763 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 108 785, a meggyógyultaké pedig 27 215 393 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 39 266 277 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 103 509, a gyógyultaké pedig 27 019 096 volt – írja az MTI.

A fertőzés 189 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A Covid-19 az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol már 8 105 888 embert fertőzött meg, 219 285-en haltak bele, és 3 220 573-an meggyógyultak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!