Ellenzéki képviselők szerint 210 millió helyett 50 millióért is vehetett volna maszkvarró gépet a kormány

2020. október 4. – 15:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum nyíregyházi képviselője, Babosi György és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint is töredékáron be lehet szerezni olyan maszkvarró gépet, amelyért a kormány 210 millió forintot fizetett tavasszal.

Orbán Viktor áprilisban Sátoraljaújhelyre látogatott, ahol az ottani börtönben üzembe állított, Kínából beszerzett automata maszkvarró gépet nézett. Az erről közzétett videóban az hangzott el, hogy a gép havonta 2,8 millió maszkot tud legyártani. Ennek viszont csak a töredéke, 890 ezer készült el nyárig. A Büntetésvégrehajtás Hadházy Ákos kérdésére azt állította, hogy a 2,8 milliós szám nem egy gépre vonatkozik, hanem a teljes kapacitására.

Később a maszkvarró gépről kiderült, hogy a kormány 600 ezer eurót fizetett érte, a beszerzést végző TMT Technics nevű cégnek. Hadházy friss posztjában azt állítja, hogy rövid netes keresés után ő 60 ezerért talált hasonló maszkvarrót az Alibaba.com-on. Hadházy azt állítja, hogy a koronavírus-járvány felfutásakor, áprilisban is hasonló árak voltak. Ezt állítása szerint egy magyar vállalkozó is megerősítette neki. A kereskedő 63 ezer dolláros ajánlatot kapott egy N95 maszkvarró gépre, ami percenként 100 darab maszkot gyárt le. A kereskedő úgy számolt, hogy a gép árára még körülbelül 30 százalék jön rá vámként és adóként, valamint 1700 dolláros szállítási költség is, ha hajón hozzák. Hadházy azt írta, a túlárazás miatt feljelentést tesz.

Babosi, aki nemcsak képviselő, hanem egy egészségügyi berendezéseket forgalmazó cég tulajdonosa is, az RTL Híradónak azt mondta, hogy április közepén egy havi 2 millió maszk gyártására képes gépet, 50 millió forintért tudott volna behozni Magyarországra. Tehát vámmal és szállítással együtt is körülbelül negyedannyiért, mint amennyiért a kormánynak beszerezte a TMT Technics a közlése alapján.

(via 444.hu, RTL)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!