1322 új fertőzöttel csúcson a hazai fertőzésszám

2020. október 2. – 14:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

(Ez a cikk először a Telex Fecebook-oldalán jelent meg október 2-án.)

Az elmúlt 24 órában 1322-vel nőtt Magyarországon a járvány kezdete óta beazonosított koronavírusos fertőzöttek száma. Ez a napi esetszámokat nézve rekord, eddig szeptember 19-én volt a legmagasabb szám, akkor 1070 új fertőzöttet regisztráltak. Elhunyt 17 beteg, ez is rekord, egy nap alatt ilyen sokan eddig mindössze egyszer, április 19-én haltak meg. 21 484 az aktív fertőzöttek száma, 740 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, tegnaphoz képest 17-tel csökkent a számuk. A kórházban ápoltak közül 47-en vannak lélegeztetőgépen, ez öttel kevesebb, mint tegnap.

Nagyon aggasztónak látja a járványhelyzetet Jakab Ferenc, a pécsi virológuscsoport vezetője, akit tavasszal neveztek ki a kormány koronavírus-kutatócsoportjának élére.

„Ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat, és baj lehet belőle”

– mondta.

Jakab szerint „ha minden így marad, és komolyabb intézkedések nem történnek”, akkor a következő egy hónapban drasztikusan emelkedni fog a fertőzésszám. Kritizálta az október elsejétől bevezetett, kötelező iskolai lázmérést is, aminek „sem szakmailag, sem járványügyileg nincs semmi értelme, irreleváns döntés”. Az oxfordi vakcinafejlesztést tartja a legígéretesebbnek, Magyarország is ebből foglalt le ötmillió darabot, abban bízik, hogy 2021 első felében itthon is megkezdődhetnek a tömegoltások.

Koronavírusos lett Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania Trump is. Csütörtök este derült ki, hogy az elnök egyik közeli tanácsadója elkapta a fertőzést, ezért tesztelték Trumpot és a feleségét is, az eredmények péntek reggelre lettek meg, a hírt a Twitteren jelentette be az elnök.

Megnyitották a kiskunhalasi mobil kórházat, 43 koronavírusos beteget szállítottak át eddig, az épület 150 fő befogadására alkalmas. A betegeket a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházból szállították át, vannak közöttük intenzív ellátást igénylők és jobb állapotban lévő, azonban súlyos társbetegséggel küzdő fertőzöttek is. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, a mobil kórházba Szegedről, Orosházáról, Kecskemétről és Bajáról vezényelnek orvosokat, szakdolgozókat, valamint egyéb kisegítőket.

Erdélyben súlyosbodik a járványhelyzet, Kolozsvár, Brassó és Szeben is kifogyott a szabad intenzív terápiás ágyakból. „Nagyon sok eset van. Az intenzív terápiás ágyak tele vannak, nincs több helyünk. Már akkor aggódtam, amikor 35 eset volt naponta, és most elérjük a 90-et is” – idézte Mihai Moisescut, a kolozsvári közegészségügyi igazgatóság vezetőjét a Transindex erdélyi magyar hírportál. Andrea Neculau, a brassói közegészségügyi igazgatóság vezetője azt mondta, mind a 14 intenzív terápiás ágyuk foglalt, további 14 ággyal bővítik a férőhelyeket, eddig ezt „személyi hiányok” miatt nem tudták megtenni. Romániában hétezer koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük több mint 500 intenzív terápián van.

Szerbia felülvizsgálja, hogy valójában hányan haltak meg a koronavírus szövődményeinek következtében a járvány kitörése óta – jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő csütörtökön, miután két nappal korábban az ország vezető járványügyi szakértője arról beszélt, magasabb lehet a halottak száma az eddig közöltnél. Predrag Kon, Szerbia vezető járványügyi szakértője kedden arról beszélt, hogy március és június között háromszor annyian halhattak bele a betegségbe, mint amennyit hivatalosan közöltek, a számítógépes rendszer hibája miatt regisztrálhattak kevesebb halottat.

A török kormány beismerte, hogy nem adtak hozzá minden fertőzöttet a hivatalos számokhoz. Az ország egészségügyi minisztere, Fahrettin Koca azt mondta, július 29-e óta nem adták hozzá azokat, akik bár megfertőződtek, de nem mutattak tüneteket. Azt nem árulta el, hogy ők mennyivel növelik a fertőzöttek számát, de szerinte ők teszik ki az esetek nagy többségét. A legtöbb nyugati országban a tünetmentes eseteket is beleszámítják a fertőzöttek számába, mert ők is tovább tudják adni a fertőzést.

Itt lehet megnézni a hazai adatokat részletesebben bemutató infografikánkat.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!