16 halott, 848 új fertőzött itthon

2020. október 1. – 10:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

(Ez a cikkünk az újság elindulása előtt a Telex Facebook-oldalán jelent meg október elsején.)

Az elmúlt 24 órában 848-cal nőtt Magyarországon a járvány kezdete óta beazonosított koronavírusos fertőzöttek száma. Meghalt 16 beteg, erre legutóbb áprilisban volt példa, és csak egyszer regisztráltak egy napon belül ennél több halálesetet. 20 410 az aktív fertőzöttek száma, 757 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, tegnaphoz képest 16-tal csökkent a számuk. A kórházban ápoltak közül 52-en vannak lélegeztetőgépen, ez kettővel kevesebb mint tegnap.

Forrás: Telex
Forrás: Telex

Mindenkinél, akinél felmerül a fertőzés gyanúja, térítésmentesen elvégzik a koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Müller Cecília beszélt arról is, hogy csütörtöktől az iskolákban kötelező a testhőmérséklet-mérés. Az ehhez szükséges eszközök, hőmérők, hőkapuk rendelkezésre állnak – mondta. Azoknál a diákoknál, akiknek a testhőmérséklete 37,8 foknál magasabb, negyedórás várakozás után megismétlik a mérést, és ha akkor is ugyanez az eredmény, el kell hagyniuk az intézményt.

Hatékonynak bizonyult a koronavírus ellen a favipiravir nevű japán antivirális gyógyszer, amellyel magyar betegeket is kezelhetnek. Az elmúlt fél évben Japánban végzett, tudományosan megalapozott klinikai vizsgálat adatai szerint a favipiravir hatóanyag-tartalmú Avigan tabletta a kezdődő tüdőgyulladással kezelt, középsúlyos állapotú koronavírusos betegekben megakadályozta a vírus szaporodását, és 12 nap alatt enyhítette az olyan klinikai tüneteket, mint például a láz vagy a légzészavar. „Az Avigan sikeresen akadályozta meg a betegek állapotának romlását, és ezzel sokuknál elkerülhetővé vált az intenzív terápiás kezelés” – mondta Kovács L. Gábor akadémikus, a favipiravir hazai klinikai vizsgálatait végző konzorcium vezetője. A hazai orvostudományi egyetemek klinikáin, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben megkezdődhet a gyógyszer felhasználása.

Sok esetben küzdeniük kell a táppénzükért a járvány ellen harcoló egészségügyi dolgozóknak – erről beszélt a 24.hu-nak a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Soós Adrianna szerint ha kontaktkutatás során kiderül, hogy érintkeztek koronavírusos beteggel, akkor karantén vár rájuk, és mindössze 60 százalékos táppénzt kapnak. A jogszabály szerint 100 százalékos táppénz akkor járhat, ha foglalkozási megbetegedésről van szó, de ha nincs megbetegedés, csak karantén, akkor nem kapják meg a teljes összeget – mondta. Soós szerint a kórházak megbetegedés esetén sem szívesen indítják el a rendkívül körülményes és hosszadalmas eljárásokat, inkább lerázzák a dolgozókat azzal, hogy máshol, például vásárlás közben is elkaphatták a vírust. A FESZ elnöke szerint az sem ritka, hogy az eljárást nem indítják meg, inkább a dolgozót hibáztatják, mondván, ha jobban vigyázott volna, nem betegszik meg.

Csehország után Szlovákia is a veszélyhelyzet kihirdetése mellett döntött, amely egyelőre 45 napig lesz érvényben. A veszélyhelyzet a tavaszival ellentétben általános lesz, nem csak az egészségügyre vonatkozik, az élet minden területére kiterjedhet. Általános veszélyhelyzet idején korlátozhatják a szabad mozgást, kijárási tilalmat rendelhetnek el, vagy belépési tilalmat veszélyes területre, és korlátozhatják a gyülekezési jogot is.

Nagy-Britannia jó úton halad afelé, hogy október végéig a jelenlegi 300 ezerről 500 ezerre emelkedjen a naponta elvégezhető koronavírustesztek száma – mondta a brit miniszterelnök szerdán. Boris Johnson szerint a brit napi tesztelési kapacitás már most meghaladja Németországét, Franciaországét és Spanyolországét. A Magyarországnál hat és félszer nagyobb lakosságú Nagy-Britanniában eddig több mint 22 millió koronavírustesztet végeztek el, nálunk valamivel több mint 727 ezret. Johnson elmondta azt is, hogy négy hónapra elegendő raktárkészlet van az egészségügyi ellátórendszer dolgozói számára beszerzett maszkokból, szemvédőkből, steril köpenyekből és az ellátáshoz alapvetően szükséges egyéb védőeszközökből.

Itt lehet megnézni a hazai adatokat részletesebben bemutató infografikákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!