Befektetőként is érdemes figyelni az európai bankokra

2022. július 7. – 07:39

Másolás

Vágólapra másolva

A nagy államadósságok miatt veszélybe kerülhet ismét az eurózóna? Milyen hatása lehet az erősödő infláció az európai bankok teljesítményére? Befektetőként érdemes ezekre a papírokra figyelni? Meddig tarthat még az amerikai tőzsdék zuhanása? – a kérdéseket a HOLD Alapkezelő blogjának olvasói tették fel.

A részletes válaszok a HOLDBLOG-on érhetők el, alább tömören összefoglaltuk azonban a lényeget.

Mi lesz az eurózónával – van ok az aggodalomra?

Muhi Gergely válaszol:

Ma közel sincs akkora veszélyben az eurózóna, mint korábban volt. Ezt jól mutatja, ha megnézzük, mekkora a német és az eurózóna-perifériaországok 10 éves kötvényei közötti hozamkülönbség.

Az, hogy mennyivel kisebb hozamok mellett lehet finanszírozni a német adósságot, mint például az olaszt, a görögöt vagy a portugált, az mindig változik. Minél nagyobb a felár, amit az olaszoknak fizetni kell, annál jobban aggódhatnak a befektetők a zóna egysége miatt. Habár az elmúlt hónapokban látható némi tágulás ebben a hozamkülönbözetben, most jóval kisebb ez a spread, mint amikor legutoljára az eurózóna integrációja miatt aggódtak.

Forrás: Bloomberg, HOLD Alapkezelő
Forrás: Bloomberg, HOLD Alapkezelő

Milyen hatása lehet az emelkedő inflációs környezetnek az európai bankok teljesítményére?

Karácsony Tamás válaszol:

Az emelkedő inflációs környezet általában együtt jár a kamatok emelkedésével is, ezért ha nagyon alacsony kamatkörnyezetből indulunk, akkor az infláció jót tesz a bankok profitjának. Ráadásul egy mérsékelt infláció kedvező hatással van a hitelveszteségekre is, mivel az infláció gyakran nominális béremelkedéssel is jár, ha fix kamatozású hitelekkel rendelkezik az adós, akkor ez könnyebben fizethetővé teszi az adósságszolgálati terheket.

Persze a túl magas kamat már káros a gazdaságra és a gazdasági növekedésre nézve, ami a gazdasági szereplőket hitelező bankokra is negatív hatással lehet, akár növekedési, akár hitelveszteségi szempontból. Az eurózóna azonban még nagyon messze jár ettől a káros kamatszinttől, ezért az európai nagybankok mindenképp profitálnának a piaci várakozásokból kiolvasható várható kamatemelésekből. A régiós bankok ugyanakkor már olyan kamatkörnyezetben működnek, ahol a további kamatemelések összességében már nem pozitívak a számukra.

Meddig tarthat még a részvényárak esése az USA-ban?

Ifkovics Ábrahám válaszol:

A legfőbb amerikai részvényindexek meglehetősen rosszul teljesítettek az év első felében, átlagosan 15–25 százalék volt a mínusz. Bár vannak kedvező fejlemények az USA-ban – az infláció, úgy tűnik, ott már áprilisban tetőzött –, az amerikai részvénypiacot továbbra is fokozottan kockázatosnak tartjuk. Van még tér a fundamentumok további romlására. Számos nyitott kérdés van továbbá a várható monetáris kondíciók alakulását illetően.

A válaszainkat természetesen érvekkel és adatokkal is alátámasztottuk a HOLDBLOG-on megjelent bejegyzésünkben.

A szerzők további cikkeit az alábbi linkeken olvashatja.

Muhi Gergely

Karácsony Tamás

Ifkovics Ábrahám

HOLDBLOG

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!