A Fővárosi Törvényszék százmilliókkal inkasszózta a NAV-ot a félresikerült luxusautó-árverés miatt

2024. október 24. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

Korábban a Telex is megírta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elárverezett négy luxusautót, amelyeket egy adócsaló banda bérelt egy német lízingcégtől. A lízingcég, az A.B. Dienstleistungs GmbH, pert indított az autók visszaszerzéséért, és meg is nyerte, így a NAV közel 300 millió forintot fizetett kártérítésként. A NAV-nak lett volna esélye megvédenie magát, de alperesként nem adott be ellenkeresetet, és az adóhivatal jogi képviselője a hivatalos kézbesítése ellenére sem jelent meg a tárgyalásokon, ezt pedig a polgári perjog szerint a bíróságnak úgy kell tekintenie, hogy az adóhatóság a felperes követelését nem ellenzi vagy vitatja.

„Gondolhatták, hogy a németek teljes pervesztésnél nem fognak megállni, elmennek akár nemzetközi fórumokig is az igazukért, ahol feltehetőleg nyertek is volna, valós precedenst teremtve ezzel azoknak, akik hasonló helyzetbe kerülnek a jövőben. Egyszerűbb volt csírájában elfojtani az ügyet, ily módon kifizetni a sértettet, még ha a duplájába is kerül az államnak, és első fokon elfogadni egy számukra kedvező indokolással rendelkező ítéletet” – nyilatkozta korábban a német céget képviselő Horváth Lóránt.

Közel 300 milliós inkasszó

Miután az ítélőtábla a NAV fellebbezését elutasította, 2024. szeptember 09-én a NAV felülvizsgálat kérelmet nyújtott be a Kúriához, melyben a végrehajthatóság felfüggesztését kérte. A kérelmet a Kúria ezidáig nem engedélyezte, ezért az A.B. Dienstleistungs GmbH jogi képviseletében eljáró magyar ügyvédi iroda kezdeményezte átutalási végzés formájában (inkasszó) az összeg behajtását.

Ez több mint 289 millió 527 ezer tőke -és kamatterhet, közel 3 millió forint ügyvédi munkadíjat és 350 ezer forint eljárási költséget jelent.

Az ügyvédi iroda lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a Fővárosi Törvényszék 2024. szeptember 21-én inkasszózta a NAV Magyar Államkincstárnál
vezetett számláját. A bíróság az átutalási végzést a Magyar Államkincstárnak azzal a
rendelkezéssel küldte meg, hogy a végzésben feltüntetett követelés összegét tartsa vissza, és ha a végzés kézbesítésétől számított 45 napon belül a bíróságtól nem kap más értesítést, azt az A.B. Dienstleistungs GmbH-nak utalja át.

Hozzáteszik, hogy „a NAV elleni inkasszó során a pénzforgalmi szolgáltató fedezet hiánya miatt nem tudott eleget tenni az átutalási végzésben foglalt felhívásnak”. Kiemelik, hogy a Magyar Államkincstár köteles erről a NAV-ot, a Pénzügyminisztériumot és a bíróságot haladéktalanul értesíteni. „A Pénzügyminisztérium a költségvetési gazdálkodás szabályai szerint köteles gondoskodni a pénzügyi fedezet rendelkezésre bocsátásáról” – zárul az iroda közleménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!