150 milliót akart nyerni az állam lefoglalt luxusautók elárverezésével, de végül közel 300-at bukott

2024. szeptember 11. – 17:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy adócsaló bandától lefoglalt luxusautókat árverezett el, de azok egy német lízingcéghez tartoztak, ami kártérítési pert indított. A NAV bukta a pert, és így a remélt bevételek helyett közel 300 millió forintos mínuszt könyvelhetett el az állam, írta az 24.hu.

2021-ben még Varga Mihály pénzügyminiszter is bejelentette, hogy a NAV elárverez egy Lamborghini Aventadort, egy Bentley Continentalt, egy Porsche Panamerát és egy Porsche Cayenne-t. Varga azt írta akkor, hogy az adócsalók az államot is megkárosítják, és az árverésből befolyó összeget adócsökkentésre fogják használni. A négy kocsit végül 153 millióért árverezték el.

A baj csak az volt, hogy autókat a vádlottak csak bérelték egy német flottakezelő cégtől, az A.B. Dienstleistungs GmbH-tól, amelynek nem volt köze a bűncselekményekhez, és hiába jelezték a németek a magyar hatóságoknak, hogy kérik vissza az autókat. A német cég ezután perelt, és jogerősen nyert is a NAV ellen a Fővárosi Ítélőtáblán: 233,7 millió forintot és négy évre visszamenőleg késedelmi kamatot ítélt meg a bíróság, amivel együtt közel 300 millió forintos a kiegyenlítendő számla.

A NAV-nak lett volna esélye megvédenie magát, de alperesként nem adott be ellenkeresetet, és az adóhivatal jogi képviselője a hivatalos kézbesítése ellenére sem jelent meg a tárgyalásokon, ezt pedig a polgári perjog szerint a bíróságnak úgy kell tekintenie, hogy az adóhatóság a felperes követelését nem ellenzi vagy vitatja.

A német lízingcég perében két másik állami szerv, a Legfőbb Ügyészség és a Győri Törvényszék szerepelt még alperesként, mindkettő részt vett a tárgyaláson, és nyertek is.

A német cég ügyvédje, Horváth Lóránt szerint a NAV nagy valószínűséggel nyert volna, ha jogi képviselője megjelenik a tárgyaláson. Szerinte taktikai okokból nem tették meg ezt.

„Gondolhatták, hogy a németek teljes pervesztésnél nem fognak megállni, elmennek akár nemzetközi fórumokig is az igazukért, ahol feltehetőleg nyertek is volna, valós precedenst teremtve ezzel azoknak, akik hasonló helyzetbe kerülnek a jövőben. Egyszerűbb volt csírájában elfojtani az ügyet, ily módon kifizetni a sértettet, még ha a duplájába is kerül az államnak, és első fokon elfogadni egy számukra kedvező indokolással rendelkező ítéletet” – mondta az ügyvéd.

A NAV azt közölte, hogy az ítélettel nem ért egyet, és felülvizsgálati kérelmet nyújtott be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!