Elkészült a kétmilliomodik autó a kecskeméti Mercedes-gyárban

2024. október 24. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva

Októberben elkészült a kétmilliomodik autó is a kecskeméti gyárukban – áll a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary sajtóközleményében.

A vállalat 2012-ben kezdte meg működését Magyarországon. Először Mercedes-Benz B-modelleket gyártottak Kecskeméten, majd következett az első olyan modell, a CLA Coupé, amit kizárólag itthon készítenek, és innen exportálják. Az itt gyártott autók körébe 2021-ben került be az első, tisztán elektromos hajtású autó, az EQB, és ilyen típusú lett a kétmilliomodik legyártott kecskeméti Mercedes is.

Jelenleg négy modellt készítenek Kecskeméten: a Mercedes-Benz A-osztályt, a CLA Coupét és Shooting Braket, valamint a Mercedes-Benz EQB-kat. A jövőben két további modellt szeretnének Magyarországon gyártani, ezért egy több mint egymilliárd eurós gyárbővítésbe kezdtek. Ennek részeként egy új karosszéria- és összeszerelő üzemet, valamint egy új akkumulátorbeszerelő-üzemet is létesítenek, valamint digitális megoldások alkalmazásával tovább optimalizálják a termelést.

A vállalat közleménye szerint a termelés átszervezése növelni fogja a foglalkoztatottságot a gyárban és a helyi beszállítói hálózatban is, így középtávon új munkahelyeket teremt.

Tavaly kifejezetten jó évet zárt a Mercedes, az árbevételét 26 százalékkal, a 2022-es 3,96 milliárd euróról valamivel több mint 5 milliárdra növelte. A jó teljesítményért bruttó 1,09 millió forintot fizetett minden dolgozójának a márciusi bérükön felül. Márciusban azonban figyelmeztető sztrájkot tartottak a gyár dolgozói, miután több hónapnyi bértárgyalás után sem sikerült bérmegállapodást kötni a Mercedesszel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!