3100 milliárd forint árbevétel: egészen elképesztő, mekkorára nőttek a magyarországi akkugyárak

2024. május 31. – 15:26

Másolás

Vágólapra másolva

2310 milliárd forint árbevételt ért el a Samsung gödi akkumulátorgyára 2023-ban, amivel sorozatban másodszor lett Magyarország második legnagyobb gyára – derül ki a céges beszámolókból. A legnagyobb forgalmú gyár továbbra is a győri Audi, amely tavaly 3485 milliárd forint bevételt ért el.

Figyelemreméltó az SK eredménye is, a vállalat tavaly ősszel nyitotta meg a komáromi után az iváncsai akkumulátorgyárát. Nekik két cégük is be van jegyezve Magyarországon, a kettő összesen 863 milliárd forintos árbevételt ért el tavaly, amivel nagyjából másfélszeresére nőtt a forgalmuk az egy évvel korábbihoz képest. A két nagy akkugyár összesített bevétele így tavaly meghaladta a 3100 milliárd forintot.

A legnagyobb gyárak árbevételeit ebben a táblázatban foglaltuk össze:

Az adatok alapján elég szépen hízott a kecskeméti Mercedes és az esztergomi Suzuki árbevétele is, rossz évet zárt viszont a Samsung jászfényszarui gyára, amelyben tévéket és elektronikai eszközöket gyártanak. Szintén csökkent a Bosch bevétele, igaz, a Boschnak több cége is van Magyarországon, és ez csak az elektronikai gyáruk adata.

A korábbi évekhez hasonlóan tavaly is a járműgyártás volt a legfontosabb feldolgozóipari alág, ami dinamikus növekedéssel több mint 13 ezer milliárdos értékesítést produkált. Nagyobb ütemben bővült viszont a „villamos berendezések gyártása” nevű statisztikai sor, amelybe az akkumulátorgyártást is beleszámolják.

A grafikonról leolvasható, hogy a számítógép, elektronikai és optikai termékek gyártása, valamint a vegyipar nem zárt jó évet 2023-ban, náluk az infláció ellenére csökkent az eladások értéke. A gépgyártás nagyjából tartotta az eladásait.

Fontos viszont megjegyezni, hogy a fenti értékek – mind a cégek forgalma, mind az iparági statisztikák – az eladásokra vonatkoznak. Ezeknek az autógyártásban és az akkugyártásba csak 15-20 százaléka a saját hozzáadott érték, vagyis a bevétel ekkora részét számítják bele a GDP-be. Arról, hogy miért és hogyan támogatja a kormány a hazai akkumulátorgyártást és autógyártást, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!