Egyre több német nyugdíjas költözik Magyarországra, van, ahol már az idősek tizede német bevándorló

2024. október 21. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 11 ezer 60 évnél idősebb, Németországban született ember él Magyarországon, és jelentős részük Somogy és Zala vármegye Balatonhoz közeli részén lakik. Ezen a vidéken egy sor olyan település van, ahol a 60 évnél idősebbek között több mint tíz százalék a Németországban születettek aránya – derül ki Koós Bálint, Tátrai Patrik és Gábriel Dóra kutatásából, amelyet most a Portfolión ismertettek.

A kutatás kiemeli, hogy míg 2011-ben csak 22 ezer, 2022-ben már 38 ezer 60 év feletti külföldi állampolgár élt Magyarországon. Közben ráadásul az összetételük is megváltozott, korábban ugyanis jellemzően még a határon túli magyar közösségekből vándoroltak be a legtöbben Magyarországra (idősek is), mostanra azonban tendenciaszerűen emelkedik a nem magyar etnikumú, jellemzően Németországból, Belgiumból, Hollandiából és Svájcból érkezők aránya.

A kutatók szerint a számok azt támasztják alá, hogy Magyarország célországként kapcsolódott be az idősek nemzetközi vándorlásába, ez a folyamat pedig a jövőben felgyorsulhat, illetve tovább erősödhet. A lakóhelyválasztást szerintük jellemzően az befolyásolja, hogy a nyugat-európaiak nyugodt, természetközeli helyszíneken szeretnének élni a származási országuk áraihoz képest olcsóbban.

Az időskorú bevándorlók közül a legtöbben a németek vannak, akik a kutatók szerint a vidéki, belső perifériának tekinthető területekre költöznek. Legnagyobb koncentrációjuk Somogy és Zala vármegyében van, negyedük a Balaton környékén él. A kutatók térképre is rakták a német idősek magyarországi koncentrációját, ami itt látható:

Kép forrása: Koós Bálint–Tátrai Patrik–Gábriel Dóra: A Magyarországra irányuló időskori vándorlás területi jellemzői – különös tekintettel a németek által előnyben részesített lakóhelyekre / Területi Statisztika
Kép forrása: Koós Bálint–Tátrai Patrik–Gábriel Dóra: A Magyarországra irányuló időskori vándorlás területi jellemzői – különös tekintettel a németek által előnyben részesített lakóhelyekre / Területi Statisztika

A kutatás eredményei egybecsengenek azzal, hogy az MNB adatai szerint a koronavírus-járvány után ugrásszerűen megnőtt a Somogy és Zala vármegyében ingatlant vásárló külföldiek aránya. Ma már ebben a két vármegyében minden ötödik ingatlanvásárló külföldi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!