Megváltoznak a rezsicsökkentés szabályai: több százezer háztartásnak módosul, hogy számolják el az áramot

2024. október 21. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

2026-tól a lakossági felhasználók egy részének megszűnhet az a most még érvényes rendszer, amelyben egész évben, a nap minden órájában ugyanannyiért fogyaszthatnak áramot. Ehelyett nekik egy olyan elszámolás jöhet, amelyben napközben jóval olcsóbb az áram, mint reggel vagy este – írja a Portfolio az elmúlt hetek nyilatkozatai és nyilvánosságra hozott kormányzati dokumentumok alapján.

A problémát az jelenti, hogy a naperőművek miatt Magyarországon napközben rengeteg áram termelődik, amit viszont nem fogyasztunk el. A lakosság ehelyett este kezd el sokat fogyasztani, amikor viszont már a naperőművek nem termelnek. A kormány azt szeretné, ha a fogyasztás (légkondi, mosás stb.) minél nagyobb része áttolódna a napközbeni órákra.

A változás első körben (valószínűleg 2026-tól) azokat érintené, akiknél okosmérővel mérik az áramfogyasztást. Ma körülbelül 650 ezer ilyen felhasználó van, ez év végére elérheti a 800 ezret, és a következő években elérheti az egymilliót.

Közéjük tartoznak azok a háztartások, amelyek az előző évek valamelyikében legalább 5000 kWh áramot fogyasztottak, nekik ugyanis emiatt kötelező volt felszerelni az okosmérőt. Kivételt jelentenek viszont azok, akik az elmúlt tíz évben szereltek fel napelemet a házukra, rájuk ugyanis az első tíz évben külön szabályok vonatkoznak, és csak utána, felmenő rendszerben kerülnek bele ebbe a tarifarendszerbe.

A lakosságnak most elérhető áramár:

  • átlagfogyasztásig kilowattóránként 5 forint energiadíj + 23,4 forint rendszerhasználati díj + 27 százalék áfa;
  • átlagfogyasztás fölött 32 forint energiadíj + 23,4 forint rendszerhasználati díj + áfa.

A Portfolio által bemutatott változások alapján a kilowattóránként 23,4 forintos rendszerhasználati díj differenciálódhat, az új rendszerben pedig minden napon belül három különböző zónaidő lesz.

A lap kiemeli, hogy hosszú távon nemcsak a rendszerhasználati díj, de az energiadíj rendszerének megváltozása is a pakliban van. Elképzelhető ugyanis, hogy a jövőben a lakosságnak is bevezetik az áram dinamikus árazását, vagyis a piaci árhoz viszonyulhat az, amit a lakosságnak fizetni kell.

Az új tarifák részletszabályairól november 16-án hoznak majd döntést.

A Portfolio teljes cikkét itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!