Annyi használt autót vesznek a magyarok, mint még soha

2024. október 21. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Idén szeptemberben 79 500 használt autó cserélt gazdát Magyarországon, ami minden korábbinál magasabb szám – írja a joautok.hu. Ezzel együtt az idei első három negyedévben 686 600 személyautót vettek meg az országban, ami 11,6 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában lezajlott tranzakciók számánál.

Magyarországon eddig 2022-ben adták el a legtöbb használt autót, akkor 825 ezer adásvétel történt. Halász Bertalan, a joautok.hu vezérigazgatója az idei adatok alapján biztosra veszi, hogy ez a rekord idén megdől, szerinte csak az a kérdés, mennyivel.

Hozzáteszi: „Becslésünk szerint ez a szám akár a 880 ezres szint fölé is kerülhet. A lakosság egyre nagyobb része pótolja a korábbi években elmaradt autóbeszerzéseit, amint jövedelmi helyzetének stabilizálódását tapasztalja. Emellett a látványos kamatesések felpörgették a hitelezett eladásokat is.”

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 29, utóbbiaknak 21 százalék volt az aránya az első kilenc hónapban. Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus, a Volkswagen Golf, és a Skoda Octavia. A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa, a Volkswagen Polo és a Skoda Fabia követnek. A leggyakoribb tíz modell között a felsőközépkategória a Volkswagen Passattal, a BMW 3-as szériával képviselteti magát, az Audi A4 a harmadik negyedévre már csak 11. helyet tudta elérni.

Arról, hogy mire érdemes mostanában figyelni, ha valaki használt autót venne, ebben a cikkben írtunk hosszabban:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!